Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφετηρία νέων πολεμικών επιθέσεων

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη

Η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (28-29 Ιούνη) στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου επισημαίνει ότι η Σύνοδος αυτή «επισφράγισε ένα μήνα διεθνών συναντήσεων ανώτατου επιπέδου των ιμπεριαλιστικών επιτελείων και οργανισμών».

Ειδικότερα, τονίζει: «Προηγήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ -ΝΑΤΟ, η Σύνοδος των G-8, το Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλες συναντήσεις κορυφής.

Στόχος, η μεταφορά του κέντρου βάρους του NATO στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο και στη Βόρεια Αφρική. Για το λόγο αυτό, η νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO σχεδιάζεται να γίνει κέντρο επιχειρήσεων της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να προετοιμαστούν νέοι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά, λοιπόν, τη Σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον το 1999, με το νέο δόγμα για την επέκταση του NATO προς Ανατολάς και τους πολέμους στα Βαλκάνια (πρώην Γιουγκοσλαβία), το «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», με τον οποίο οι Αμερικανοί «μάντρωσαν» στο συνασπισμό τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία που κήρυξε ο Μπους.

Μετά τα χτυπήματα στη Νέα Υόρκη (πόλεμος στο Αφγανιστάν), τη Σύνοδο του NATO στην Πράγα το 2002, όπου δρομολογήθηκε μια αναθεώρηση της δομής του NATO, με σαφή «αντιτρομοκρατικό» προσανατολισμό, ώστε η συμμαχία να επεμβαίνει εναντίον ενός κράτους, μιας περιοχής, ενός κινήματος, ενός λαού με την υποψία απλώς ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με την τρομοκρατία (πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ).

Μετά τη Σύνοδο Υπουργών Αμυνας το Δεκέμβρη του 2003, όπου στο ανακοινωθέν γίνεται πλέον αναφορά στη ΝΑΤΟική «αντιτρομοκρατική» δράση στη Μεσόγειο, η Σύνοδος Κορυφής του NATO στην Κωνσταντινούπολη - αποτελεί νέα αφετηρία πολεμικών επιθέσεων της συμμαχίας στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, τη μεγαλύτερη διαπιστωμένη δεξαμενή πετρελαίου στον πλανήτη.

Για το λόγο αυτό, το NATO επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεών του με τις αραβικές χώρες, Αλγερία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία, ώστε να οικοδομήσουν τις στρατιωτικές δομές τους σ' ένα σχηματισμό στα πρότυπα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» (το οποίο θα αποτελεί και ένα σημαντικό δίκτυο πωλήσεων για την αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία).

Η Σύνοδος Κορυφής, στα πλαίσια της μάχης κατά της «τρομοκρατίας» αποφάσισε την αναδιοργάνωση των δυνάμεων της συμμαχίας. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εργαστούν έτσι, ώστε το 40% των εθνικών δυνάμεών τους να αναπροσαρμοστεί στο μοντέλο της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του NATO και το 8% από αυτή τη δύναμη να έχει τη δυνατότητα μόνιμης παραμονής στα πεδία των μαχών.

Απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις, το κίνημα ειρήνης, οι λαοί των χωρών της περιοχής και ολόκληρου του πλανήτη, πρέπει να ξεσηκωθούν, για να εμποδίσουν την εφαρμογή των εγκληματικών σχεδίων του NATO κατά της ανθρωπότητας.

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει τις μεγάλες αντιΝΑΤΟικές-αντιιμπεριαλιστικές λαϊκές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης και καλεί τον ελληνικό λαό να εντείνει την πάλη του ενάντια στα πολεμικά σχέδια του NATO και την επιδίωξη υποδούλωσης των λαών, να απαιτήσει την πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ