Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ
Εξευτελιστικές οι τιμές στα ροδάκινα

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών του Νομού Πέλλας, είναι το θέμα της Ερώτησης, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί στο Νομό Πέλλας, αφού για μια ακόμη φορά η συγκομιδή του ροδάκινου ξεκίνησε με πάρα πολλά προβλήματα, όπως:

  • Εξευτελιστικές τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ ο καταναλωτής τα πληρώνει 6-7 φορές ακριβότερα από την τιμή πώλησης του παραγωγού.
  • Ασήμαντες εξαγωγές για το ξεκίνημα.
  • Πολύ χαμηλές τιμές για τα συμπύρηνα ροδάκινα (με το γνωστό πλαφόν των 300.000 τόνων από την Ευρωπαϊκή Ενωση - 0,18 ευρώ το κιλό) και για τα βερίκοκα (0,10 ευρώ το κιλό) από τους κονσερβοποιούς.
  • Μεγάλες ζημιές από τη φετινή, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών, κακοκαιρία.

Ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, που εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν και η οποία ταυτίζεται με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο χώρο των οπωροκηπευτικών, οδηγεί αφ' ενός μεν στον καθορισμό των τιμών από τους εμποροβιομηχάνους, σύμφωνα με τα συμφέροντα, και στην εκτίναξη των κερδών τους στα ύψη και, αφ' ετέρου, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Επίσης, μεγάλη ευθύνη για την τραγική κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών φέρουν και η Διεπαγγελματική και οι Συνεταιρισμοί, που με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεών τους μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρίες, συμβάλλοντας στα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να διασφαλιστούν οι τιμές των προϊόντων σε τέτοια επίπεδα, που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό;
  • Να διατεθεί η παραγωγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό;
  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες για το σύνολο της καταστραφείσας παραγωγής και χωρίς τις «γνωστές» καθυστερήσεις;

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ