Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Πώς είδαν και σχολίασαν τη διακοπή ηλεκτροδότησης οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Το χτεσινό μπλακ άουτ, εκτός από τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε - σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, μέσα μεταφοράς, κυκλοφοριακό κλπ. - προκάλεσε και μπαράζ αντιδράσεων. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως τόσο από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων την Ελλάδα όσο και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η είδηση του μπλακ άουτ έκανε επίσης το γύρο του κόσμου, καθώς μεταδόθηκε άμεσα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΠΑΣΟΚ: Τι θα πουν οι ...ξένοι;

Θέμα ...βιτρίνας, είναι τελικά για το ΠΑΣΟΚ το κυριότερο ζήτημα που συνδέεται με τη γενικευμένη διακοπή ρεύματος, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος. «Ενα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνεται, οφείλουμε να προστατεύσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας» και γι' αυτό, όπως εξηγούν, ζητούν τη διενέργεια ελέγχου και επίσημη ενημέρωση της Βουλής.

Οπως είναι απόλυτα σαφές, το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να έχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα με την πολιτική ενέργειας που εφαρμόζει η ΝΔ, αφού πρόκειται για τη συνέχεια της δικής του πολιτικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το όλο θέμα εστιάζεται στις ενέργειες της νέας διοίκησης του ΔΕΣΜΙΕ, «η οποία τοποθετήθηκε από τη ΝΔ».

Εβερτ: Ευθύνες στους εργαζόμενους

Αμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών ζήτησε με αφορμή το μπλακ άουτ ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Εβερτ, «δείχνοντας» έμμεσα προς την κατεύθυνση των στελεχών της ΔΕΗ.

«Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων δυσφημίζεται η χώρα με την ανικανότητα του στελεχικού δυναμικού της ΔΕΗ», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, «φορτώνοντας» στις «ικανότητες και τις ευαισθησίες» του ίδιου του Κ. Καραμανλή τη διαλεύκανση της υπόθεσης «σε βάθος».

ΣΥΝ: Αστάθεια και επενδυτική άπνοια οι αιτίες

Στην «αστάθεια» του συστήματος ενέργειας, αλλά και στην «επενδυτική άπνοια» επιρρίπτει τις ευθύνες για το χτεσινό μπλακ άουτ ο Συνασπισμός. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει σαν αιτίες του προβλήματος: «Το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ασταθές, το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη συνεχιζόμενη επενδυτική άπνοια από τους ιδιώτες παραγωγούς - φαντάσματα είναι μεγάλο». Ο Συνασπισμός αποφεύγει να αναφερθεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι επιπτώσεις της οποίας αργά ή γρήγορα, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες χώρες, θα γίνονταν αισθητές.

Τα ξένα πρακτορεία

Τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, συνέδεσαν το θέμα με την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Το Associated Press σημείωσε στο τηλεγράφημά του ότι «η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα της Αθήνας να χειριστεί τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Επίσης, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε: «Μπλακ άουτ σημειώθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Δευτέρας, σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τους υπεύθυνους να εμφανίζονται αβέβαιοι για την αιτία του προβλήματος».

Ο «Αθήνα 2004»

Αισιόδοξη ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από πιθανή γενική διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος όπως η σημερινή, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δηλώνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως θα εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών ενεργειακών προβλημάτων σε όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ότι μέχρι τις 8 Αυγούστου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε υποσταθμοί της ΔΕΗ, σε Ελληνικό, Φάληρο, Αργυρούπολη, Βριλήσσια και τον Κορυδαλλό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ