Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο έλεος των πυρκαγιών τα δάση

Πάνω από 180 εκδηλώθηκαν χτες. Φέτος δε δόθηκαν κονδύλια στα Δασαρχεία για περιπολίες και έλεγχο των επικίνδυνων περιοχών

Για ώρες πολλές έκαιγε η πυρκαγιά στον Κάλαμο

ICON

Για ώρες πολλές έκαιγε η πυρκαγιά στον Κάλαμο
Πάνω από 180 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες - σύμφωνα με την Πυροσβεστική - σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα!

Η πυρκαγιά της... ημέρας εκδηλώθηκε στον Κάλαμο, στις 10.28 π.μ. στη θέση Αγ. Γεώργιος, σε δασική περιοχή και ένα πύρινο μέτωπο 200 μέτρων να κατευθύνεται προς τους Αγ. Αποστόλους, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στον τόπο έσπευσαν 17 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες, δυο ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη. Λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και στις 12 το μεσημέρι το μέτωπο είχε μήκος περίπου 400 μέτρα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και έφτασαν τους 90 πυροσβέστες, τα 30 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα με 40 άτομα, 60 στρατιώτες, οκτώ αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Παράλληλα η Αστυνομία για προληπτικούς λόγους εκκένωσε τις κατασκηνώσεις της «Κορέλκο», της Ευαγγελικής Εκκλησίας και την «Κίντερλαντ». Περισσότερα από 1.000 παιδιά μεταφέρθηκαν αρχικά στο γήπεδο του Καλάμου και στη συνέχεια με λεωφορεία στο Δημοτικό Σχολείο Ωρωπού. Μέχρι τις 14.15 η φωτιά είχε ελεγχθεί μερικά. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και αυτό δημιουργεί υπόνοιες για εμπρησμό.

Λίγο αργότερα αναζωπυρώθηκε η φωτιά που είχε ξεσπάσει προχτές στο Πανόραμα κοντά στην Πάρνηθα. Στον τόπο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις και έλεγξαν τη φωτιά γρήγορα, συνεπικουρούμενες από εναέρια μέσα που αποσπάστηκαν από την πυρκαγιά στον Κάλαμο. Φωτιές που ελέγχθηκαν γρήγορα εκδηλώθηκαν το μεσημέρι και το απόγευμα στον Μαραθώνα Αίγινας, στο Λαγονήσι, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στις Αφίδνες μετά τα διόδια στην Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας, στην Βελβίνα Ναυπάκτου, στην Ικαρία και στη Σάμο.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ φωτιές στην Ανάβυσσο όπου απειλούνται σπίτια, στο Καστρί Καρύστου, στη Κεφαλονιά και στη Σαμοθράκη.

Ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά στις Αφίδνες κατηγορείται (εμπρησμός από αμέλεια) ο Κων. Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα ότι λόγω εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης που εκτελούσε προκλήθηκε η φωτιά που έκαψε 15 στρέμματα με αμπέλια και δέντρα.

Ανύπαρκτη η πρόληψη

Είναι γνωστό ότι ο τομέας «πρόληψη» στην προστασία των δασών της χώρας νοσεί βαρέως. Μπορεί τα εναέρια μέσα να είναι αποτελεσματικά στην καταστολή, όπως και η τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, όμως στον τομέα της φύλαξης των δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η αρμόδια Δασική Υπηρεσία δεν μπορεί να προσφέρει, αφού δεν της διατίθενται πόροι και προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», από τη φετινή χρονιά τα δασαρχεία δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περιπολίες σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος φωτιάς, διότι δε δόθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια. Μέχρι πέρσι κάθε δασαρχείο μετά την παρέλευση του οκταώρου ήταν υποχρεωμένο να κρατά σε επιφυλακή τέσσερα άτομα μέχρι τις 10 το βράδυ. Τα άτομα αυτά εκτελούσαν περιπολίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από Μάη μέχρι Οκτώβρη. Αξιοσημείωτο είναι, όπως μας εξήγησε υπάλληλος της Δασικής Υπηρεσίας, ότι τέτοιες περιπολίες πραγματοποιούνται από περίπου 75 δασαρχεία πυρόπληκτων περιοχών και στην ουσία γίνεται λόγος για 300 άτομα, οι υπερωρίες των οποίων δεν υπερβαίνουν τα 30 ευρώ τη μέρα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό το ποσόν ανέρχεται σε 180.000 ευρώ τον μήνα (σ.σ. συνολική δαπάνη).

Παράλληλα το δασικό οδικό δίκτυο της Πάρνηθας ακόμα περιμένει κονδύλια από τους εθνικούς πόρους για τη συντήρησή του. Φέτος, για τη συντήρηση των δασικών δρόμων δεν πήραν χρήματα ούτε τα δασαρχεία, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση αυτή μαζί με το γεγονός ότι μόλις προχτές υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για τη διενέργεια περιπολιών και τη σύσταση συνεργείων επιφυλακής για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιών στα δάση, αποδείχνει το... ενδιαφέρον της πολιτείας για το δασικό πλούτο της χώρας. Το τελευταίο το κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων, Κ. Μπέσσης, προσθέτοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό τα σχετικά κονδύλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ