Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Κατάρτισαν «νομοσχέδιο» για... ανατιμήσεις

Με επιστολές τους ζητούν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις διατάξεις που προτείνουν για αλλαγή στο σύστημα κοστολόγησης φαρμάκων, καθώς και διεύρυνση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων

Και συντάκτες νομοσχεδίων έγιναν οι φαρμακοβιομήχανοι, προκειμένου να προβάλουν - πιο αποτελεσματικά - τις κερδοσκοπικές τους αξιώσεις. Στα πλαίσια αυτά, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, από κοινού με το Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, κοινοποίησε - με επιστολή της στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου - τις «προτάσεις» για αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Τυχόν υιοθέτηση αυτών των προτάσεων - αξιώσεων θα οδηγήσει σε μαζικές ανατιμήσεις τουλάχιστον στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα και «καμία μείωση τιμής».

Στην ουσία οι φαρμακοβιομήχανοι - έχοντας ως δεδομένο την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας» - έστειλαν στον αρμόδιο υφυπουργό μια επιστολή που περιλαμβάνει αναλυτικά τις κατευθύνσεις για το νόμο που προσδοκούν. Ολες οι αλλαγές που αξιώνουν οδηγούν σε ανυπολόγιστου ύψους ανατιμήσεις στα φάρμακα. Ανατιμήσεις που θα επιβαρύνουν παραπέρα το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού και βέβαια θα τις καρπωθούν οι φαρμακοβιομήχανοι. Οι επιμέρους αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης - που ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι - κινούνται γύρω από τον άξονα της κατάργησης του σημερινού τρόπου, που ορίζει ότι οι τιμές των φαρμάκων δεν μπορούν να ξεπερνούν τη χαμηλότερη τιμή στην οποία πωλούνται στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα αξιώνουν:

  • Η τιμή των πρωτοτύπων φαρμάκων να καθορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στις χώρες της ευρωζώνης, αντί τη χαμηλότερη της ΕΕ που ισχύει σήμερα.
  • Για τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα, τα λεγόμενα αντίγραφα, η τιμή να καθορίζεται με βάση το 90% του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του πρωτοτύπου στις χώρες της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με διπλή ανατίμηση. Από τη μια μεριά αυξάνεται από 80% σε 90% το ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου που μπορεί να παίρνει το αντίγραφο και ταυτόχρονα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε υψηλότερη τιμή που είναι οι τρεις φθηνότερες της ευρωζώνης αντί για τη χαμηλότερη της ΕΕ. Μάλιστα, οι φαρμακοβιομήχανοι προχωρούν και σε συστάσεις του τύπου οι πιο πάνω ρυθμίσεις να ισχύσουν άμεσα με αγορανομική διάταξη για τα νέα φάρμακα και για τα κυκλοφορούντα οι αυξήσεις να επιβληθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Για τα παλιά πρωτότυπα φάρμακα με χονδρική τιμή από 3 ευρώ και κάτω αξιώνουν να επιβληθεί κλιμακωτό ποσοστό αύξησης, αφού κατηγοριοποιηθούν σε εκείνα που έχουν τιμή μέχρι ένα ευρώ, σε αυτά που η τιμή τους είναι 1-2 ευρώ και σε εκείνα που έχουν τιμή 2-3 ευρώ. Για τα αντίγραφα με σημερινή χονδρική τιμή μέχρι 3 ευρώ ζητούν να εξισωθεί η τιμή τους με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων πρωτοτύπων στις χώρες της ευρωζώνης. Επιπλέον, στην περίπτωση που τα κοστολογικά στοιχεία κάποιου φαρμάκου από αυτά που οι ίδιοι λένε «φθηνά» «δικαιολογούν» μεγαλύτερη τιμή, αυτή να δίνεται.
  • Τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα να παίρνουν apriori κατ' ελάχιστο την τιμή του αντίστοιχου εισαγόμενου χωρίς κοστολόγιο. Εάν, πάλι, τα κοστολογικά στοιχεία συνηγορούν για υψηλότερη τιμή, τότε να παίρνουν αυτή.
  • Αμεση επαναφορά των τιμών των φαρμάκων των οποίων μειώθηκε η τιμή για να μπουν στη λίστα, ώστε να τιμολογηθούν εξ αρχής με βάση το νέο σύστημα, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποβάλλουν προς νομοθέτηση.
  • Τα φάρμακα και οι φαρμακοτεχνικές μορφές ελληνικής έρευνας ή πατέντου ή τα φάρμακα των οποίων ο δικαιούχος της άδειας είναι ελληνική εταιρία να παίρνουν τιμή ανεξάρτητα με το εάν κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες κι αυτό με πρόσχημα την ενίσχυση της έρευνας.

Με άλλη επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, οι φαρμακοβιομήχανοι αξιώνουν μια σειρά από προνόμια στο όνομα πάντα της «στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Αξιώσεις, που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με την «ενθάρρυνση» της χειραγώγησης της πανεπιστημιακής έρευνας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με πλήρη φορολογική απαλλαγή των κεφαλαίων που επενδύονται στην έρευνα, επιδότηση με 50% για μια τριετία των εργαζομένων στα τμήματα της έρευνας των φαρμακοβιομηχανιών και των προσληφθέντων στις παραγωγικές μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ