Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ελλάδα και ΕΕ...

Θα μπορούσαν - ίσως - να εκτιμηθούν οι πολιτικές θέσεις του Συνασπισμού, στο πλαίσιο εκτίμησης των κομμάτων. Θα μπορούσε - ίσως - να κατανοηθεί η απειρία των διαφόρων κατά δήλωση επαναστατικών ομάδων που συνέπραξαν στις εθνικές εκλογές, στην αγωνιώδη προσπάθεια του Συνασπισμού να μπει στη Βουλή με τη γνωστή κλάψα «δώστε και σώστε». Θα μπορούσαν όλα αυτά να θεωρηθούν δικαιωματικά ως πολιτικές απόψεις κι επιδιώξεις.

Οταν, όμως, ακούει κανείς το απόφθεγμα του επικεφαλής του Συνασπισμένου ευρωψηφοδελτίου περί της ανάγκης υπάρξεως της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, τότε αναρωτιέται πού σταματά το όριο της πολιτικής και πού της εξαπάτησης. Ο εν λόγω υποψήφιος, σε τηλεοπτική συζήτηση, ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε ότι όποιος αρνείται τον προσανατολισμό της Ελλάδας στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται την ελλαδική οντότητα και βγαίνει εκτός Ελλάδας. Δε θα σταθώ στην πλευρά, που παραπέμπει στους χρόνους «άμα δε σου αρέσει, ρε, τράβα στη Βουλγαρία».

Στέκομαι, όμως, στην απίθανη αμετροέπεια ενός ανθρώπου, που κατεβάζει τα ρολά της πατρίδας του και μόνο στη σκέψη ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει καλύτερα έξω από το δογματικό μονόδρομο του ευρω-ενωσίτικου καπιταλισμού.

Ο πολιτικά ανύποπτος επικεφαλής του Συνασπισμένου ευρωψηφοδελτίου επιχειρεί να ταυτίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με ένα συγκροτημένο μόρφωμα, που είναι η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, κατρακυλά στην ταύτιση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού με την ευρωπαϊκή κοινωνία ως κάτι το αδιαίρετο, που μόνο από την αποκλειστική του εξέλιξη είναι δυνατή οποιαδήποτε κοινωνική αλλαγή. Ούτε καν υποπτεύεται πως η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι κάθε κοινωνικό καθεστώς είναι καταδικασμένο σε θάνατο κι αλίμονο στην κοινωνία που θα ταυτιστεί με αυτό.

Ο ιστορικός χρόνος του θανάτου του αρχίζει από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας ορθώνεται απέναντί του, με επικεφαλής το παραγωγικά συγκροτημένο τμήμα της, που είναι οι εργαζόμενοι. Στη θλιβερή του πορεία παρασέρνει απολογητές και θιασώτες, που προσπαθούν να προβάλουν το βρικολακιασμένο νεοτερισμό του. Το πιο θλιβερό είναι όταν αυτή η κατρακύλα αγγίζει το στοιχειώδες όριο ύπαρξης της Ελλάδας. Η ταύτιση της ευρω-ενωσιακής κοινοβίτικης παρουσίας με την Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο αυτοχαρακτηρισμού. Οπως, επίσης, και η ταύτιση της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ευρωπαϊκή κοινωνία, υπό το γενικό όρο «Ευρώπη», «Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός», αποτελεί κριτήριο ντροπής για τους ευρωλάγνους, που ντρέπονται να αναφέρουν αυτόν τον πραγματικό διαχωρισμό. Φυσικά, η παρουσία του κάθε ευρωενωσίτικου κοινόβιου, ευτυχώς, δεν καθορίζει την πορεία της Ελλάδας. Ομως είναι μια πετριά στα θολά νερά για αλίευση ψήφων, δηλαδή «δώστε και σώστε».

Εάν υπάρχει κάτι λυπηρό σ' αυτήν την ιστορία, είναι ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού υιοθετεί τέτοιες ανημπόριες κι ότι πρώην μέλη του ΚΚΕ εξακολουθούν να είναι τα ποδάρια στις καρέκλες των καρεκλοκυνηγών. Κατά τα άλλα, είναι κατανοητή η προσπάθεια του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού να εξέλθει της πολιτικής αφάνειάς του.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες ενόψει ευρωεκλογών(2009-02-03 00:00:00.0)
Νέα παράταση στο σίριαλ του ψηφοδελτίου(2004-05-12 00:00:00.0)
Το παράρτημα(2002-06-14 00:00:00.0)
ΣΠ Ποια Ευρώπη;(1999-06-20 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία...(1999-06-06 00:00:00.0)
Νέοι στόχοι ειρήνης...(1999-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ