Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
KKE - ψήφος με όραμα

Παραμονές των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη αναβιώνουν και πάλι, όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα γνωστά ψευτοδιλήμματα για την αξία και το νόημα της λαϊκής ψήφου. Εμφανίζεται πάλι η γνωστή έρπουσα προπαγάνδα της χαμένης ψήφου. Το μείζον, κατά τη γνώμη μου, διακύβευμα αυτή τη φορά, είναι η υποβάθμιση του πολιτικού νοήματος των ευρωεκλογών. Αυτό εξυπηρετεί την πολιτική και τις σκοπιμότητες αυτών που επιδιώκουν τη συντήρηση του υπάρχοντος δικομματικού σκηνικού. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό στις ολέθριες γι' αυτόν πολιτικές επιλογές τους.

Επιπρόσθετα όμως προσπαθούν να αποτρέψουν την ενίσχυση του ΚΚΕ, η οποία de facto συνδέεται με τη χειραφέτηση του λαού και την ανάπτυξη ενός κινήματος άμυνας και σθεναρής αντίστασης στις προσταγές των Βρυξελλών.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι πλέον μεταλλαγμένα πολιτικά προϊόντα και άρα επικίνδυνα για την υγεία του ελληνικού λαού. Οι διαφορές τους περιορίζονται σε επίπεδο φραστικών διατυπώσεων και ιδεολογημάτων. Δε θα πρέπει να υπάρχει πλέον ούτε ένας νοήμων πολίτης που θα μπορούσε να αναγνωρίσει διαφορές σε επίπεδο ιδεολογιών. Η ιδεολογική σύμπτωση των δύο μεγάλων κομμάτων και η ταύτιση των απόψεών τους σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα είναι προφανές ότι οφείλεται στην αποδοχή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και σε αποφάσεις και υποδείξεις των Αμερικανών με τις οποίες συμμορφώνονται απόλυτα. Ομως ο ελληνικός λαός, όπως πολλές φορές στο παρελθόν «δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», προς τα κελεύσματα του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, το οποίο στη χώρα μας εκπροσωπείται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια και του Συνασπισμού.

Οι κάλπες αυτή τη φορά θα πρέπει να ξεχειλίσουν από οργή και αγανάκτηση, από αντίσταση σ' αυτά που συμβαίνουν και προωθούνται από τα κέντρα χάραξης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, με την ενεργή συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός με την ψήφο του θα πρέπει να καταδικάσει την ΕΕ της ολιγαρχίας του πλούτου, των αντιλαϊκών συμφερόντων, της ανεργίας αλλά και των μεταλλαγμένων προϊόντων. Θα πρέπει να δώσει ένα ισχυρό ράπισμα στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, στην πολιτική της προθανάτιας συνταξιοδότησης και της εξαθλίωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στην πολιτική αφανισμού του μικρομεσαίου αγρότη και επιχειρηματία και τέλος στην πολιτική του πολέμου.

Δυστυχώς έρχονται θύελλες και καταιγίδες και ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που μεταλλάσσεται σε νεοφιλελεύθερη, αποτελεί την αιχμή του δόρατος του πολυεθνικού κεφαλαίου για την κατάργηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με βασική αρχή της πρόσφατης αναθεώρησης της διακήρυξης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης δε συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση της πολιτείας για παροχή μόρφωσης και υγείας στους πολίτες!

Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι αγωνιά και αγωνίζεται με σθένος και συνέπεια για μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς υποθηκεύσεις και συμβιβασμούς στα μεγάλα εθνικά θέματα των λαών. Δίνει μάχη για μια Ευρώπη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Σεβασμού των εθνικών δικαιωμάτων των λαών και όχι για μια Ευρώπη χειραγώγησης της εθνικής κυριαρχίας, στο όνομα της ευρωπαϊκής υπερεθνικής κυριαρχίας.

Το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική ελπιδοφόρα δύναμη του τόπου για μια Ευρώπη της ειρήνης των λαών και της ευημερίας των εργαζομένων.

Είναι μια ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. Χωρίς καμιά απολύτως διάθεση κινδυνολογίας, πιστεύω πως στηρίζοντας και συντηρώντας το δικομματισμό και σε επίπεδο ευρωεκλογών, οδηγούμαστε σε πλήρη έκπτωση όλων των αξιών, σε ένα νέο ηθικό, πολιτικό, κοινωνικό και πνευματικό μεσαίωνα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος με όραμα, με κοινωνικό στίγμα. Είναι η καλύτερη επένδυση για το αύριο, για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας.


Του Γιώργου Ι. ΣΙΣΚΟΥ*
*Ο Γ. Ι. Σίσκος είναι αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ