Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν αμφιβάλαμε για την υπάρχουσα κατάσταση. Περιγράφεται πολύ καλά από τη γνωστή λαϊκή παροιμία «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε». Αναφερόμαστε στην αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών. Πρόσφατα, σε διάστημα πέντε μόνον ημερών, επισημάνθηκαν τρία φορτηγά πλοία, τα οποία μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού, προοριζόμενους για τη χώρα μας, χωρίς καν να συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Και μπορεί, βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εξάγγειλε μέτρα ελέγχου των εισαγωγών μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών, αλλά δε μας πείθει. Πολύ περισσότερο, γιατί δεν εξηγεί συγκεκριμένα τι ακριβώς θα κάνει. Για παράδειγμα, θα δημοσιοποιείται ποιες εγχώριες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζωοτροφές, για την παραγωγή άλλων προϊόντων, τα οποία δε φέρουν την παραμικρή σχετική ένδειξη και παρουσιάζονται επομένως ως συμβατικά; `Η, μήπως, δε δικαιούνται οι εργαζόμενοι να το γνωρίζουν; Αν και τα όποια σχετικά μέτρα είναι απλώς... ασπιρίνες στη σημερινή ζούγκλα της αγοράς. Η ουσιαστική λύση βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, για ολοκληρωτική απαγόρευση της εισαγωγής και καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων. Πρόταση, την οποία, βέβαια, ούτε να ακούσει δε θέλει η κυβέρνηση, αφού έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, το «κοινοτικό κεκτημένο» της «ελεύθερης διακίνησης» κλπ.

Γι' αυτό, δώστε ψήφο αντίστασης, απειθαρχίας και ανυπακοής στις 13 Μάρτη. Πριν μας κάνουν όλους... μεταλλαγμένους.

Μίλερ καλεί Τσιτουρίδη

Στο πλαίσιο των συνεχών συναντήσεών του με κυβερνητικά στελέχη, με στόχο πάντα την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στη χώρα μας, ο πρέσβης Τ. Μίλερ συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Τσιτουρίδη. Σύμφωνα με τα όσα επίσημα ανακοινώθηκαν, τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά και θέματα που αφορούν την πρόσφατα αναθεωρηθείσα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Καμία νύξη περί Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) δεν έγινε στην επίσημη ανακοίνωση, όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τέθηκε στο τραπέζι κατά τη χτεσινή συνάντηση, αφού οι ΗΠΑ βιάζονται, ώστε οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη απελευθέρωση των ΓΤΟ να εφαρμοστούν το δυνατόν συντομότερο και στη χώρα μας. Αίτημα το οποίο δεν πρέπει να χωράει καμία αυταπάτη ότι δε θα γίνει άμεσα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

Οπως τον βολεύει...

«Τότε όλοι και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ έσπευδαν να πανηγυρίζουν και να εκδηλώνουν την πολιτική τους ικανοποίηση κι εμείς ήμασταν οι τρελοί του χωριού που ξεκόβαμε από το γενικό ενθουσιασμό. Είναι θετικό ότι σήμερα έστω και μέσα από αρνητικές εμπειρίες πολλοί αναστοχάζονται και επαναπροβληματίζονται». Πρόκειται για μέρος της απάντησης που έδωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ερωτώμενος χτες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακριβώς πιο πριν, είχε επιτεθεί στο ΚΚΕ ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥΝ και τον συκοφαντεί. Το σημειώνουμε, γιατί το ΚΚΕ ουδέποτε πανηγύρισε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, αναλογιζόμενο πως, όποια χώρα κι αν τους αναλάμβανε, ένα πανηγύρι της εμπορευματοποίησης και των πολυεθνικών θα ήταν, ενώ ο λαός της θα πλήρωνε το μάρμαρο.

Βλέπετε, για το «περιχαρακωμένο» και «απομονωμένο» ΚΚΕ, μετράνε όλοι οι λαοί. Για τον κοσμοπολίτη ΣΥΝ, «έξω από την πόρτα μας και όπου να 'ναι»... Ανεξάρτητα απ' αυτό, πάντως, και αφού ο Ν. Κωνσταντόπουλος θέλει να δώσει μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς, ας αρχίσει να τα εφαρμόζει πρώτος κι όταν αναφέρεται στη θέση ενός κόμματος, ας τη διατυπώνει όπως αυτή έχει και όχι όπως τον βολεύει.

Το αγαθό της υγείας

«Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό», δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, διορθώνοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Θ. Γιαννόπουλου, για τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού», όπου θα κατατίθενται τα ...επιμίσθια (διάβαζε: φακελάκια) των γιατρών. Και χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη διάρκεια της επίσκεψης στο Θριάσιο, επανέλαβε: «Η υγεία για μας είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Ολοι οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινες υπηρεσίες Υγείας, σε νοσοκομεία σύγχρονα, ευρωπαϊκού επιπέδου».

Μόνον που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτάσσει ότι και στον τομέα της Υγείας οι «εθνικές πολιτικές πρέπει να συμφωνούν και να εναρμονίζονται με τους κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς, περιλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού και των αρχών της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών» - όπως συζητήθηκε πριν λίγες στο ΕΚΟΦΙΝ και στο συμβούλιο υπουργών Υγείας.

Και μπορεί οι προεκλογικές - ψηφοθηρικές ανάγκες να επιβάλλουν τώρα δημόσιους και υποκριτικούς όρκους πίστης στο κοινωνικό αγαθό της υγείας, αλλά οι πάντες γνωρίζουν την πραγματική και καθόλου υποκριτική προσήλωση της ΝΔ στον ευρωμονόδρομο και τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», δηλαδή, των κεφαλαιοκρατών.

ΑντιΚΚΕ ευρω-ντελίριο...

Ολο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό η ηγεσία του ΣΥΝ προχωρά σε απρόκλητες επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ. Δεν αναφερόμαστε βέβαια στην καθ' όλα θεμιτή και ευκταία πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και προτάσεις. Αναφερόμαστε σε μια αντιπαράθεση που αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, τα όρια της αντιΚΚΕ υστερίας. Οι πιθανές αιτίες αυτού του παραληρήματος, πολλές. Ισως οι πιέσεις που δέχεται ο ΣΥΝ να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του ως αναχώματος απέναντι στο ΚΚΕ. Ισως η συνειδητοποίηση ότι τον εγκαταλείπουν μαζικά αγωνιστές που τον στήριξαν προσμένοντας άλλη πορεία. Ισως η αδυναμία του να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας τον ωθεί σε σπασμωδικές αντιδράσεις...

Ανεξάρτητα από την αιτία γεγονός είναι ότι από την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών έως και σήμερα στελέχη του ΣΥΝ, μηδέ εξαιρουμένου του προέδρου του, Ν. Κωνσταντόπουλου, «αυτιστικό» ανεβάζουν το ΚΚΕ, «δογματικό» το κατεβάζουν. «Περιχαρακωμένο» λέει ο ένας, «απομονωμένο» συμπληρώνει ο άλλος. «Εθνικιστική και λαϊκίστικη» βρίσκουν την πολιτική του πρόταση ή «πολιτική αριστερίστικης γκρούπας» κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Και μόλις χτες είχε το θράσος ο ίδιος άνθρωπος να δηλώσει πως το κόμμα του απαντά στο ΚΚΕ με άλλης ποιότητας χαρακτηρισμούς, με πολιτικά επιχειρήματα και δεν καταφεύγει σε ύβρεις και συκοφαντίες!!!

Δυστυχώς για τον Ν. Κωνσταντόπουλο, αυτά όπως και τα άλλα ευρωλάγνα του, τα είπε σε απευθείας σύνδεση και μετάδοση της συνέντευξής του απ' όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οσοι την παρακολούθησαν δε δυσκολεύτηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για την αξία των λεγομένων του σε βάρος του ΚΚΕ, που έτσι κι αλλιώς τα διέψευσε μόνος του. Με το να αφορίζει την πρόταση του ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντάς την κομμάτι, χωρίς να αντιτάσσει μισό έστω ουσιαστικό επιχείρημα. Με το να καμώνεται τον αδικημένο λέγοντας πως το ΚΚΕ προσάπτει στον ΣΥΝ πράγματα που ουδέποτε έκανε!

Ξέχασε πως το κόμμα του ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σήμερα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ομολογεί στην πολιτική του διακήρυξη ότι απ' αυτή εκπορεύτηκαν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές που ταλανίζουν τους λαούς της Ευρώπης - πράγμα όμως που «παρέλειψε» να το επαναλάβει χτες όταν ρωτήθηκε σχετικά. Ξέχασε πως τοποθετήθηκε θετικά για το Ευρωσύνταγμα, το «νέο Μάαστριχτ», όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε, και μάλιστα ο ένας ευρωβουλευτής του ψήφισε υπέρ και ο άλλος λευκό για κάποια επιμέρους ζητήματα; Αυτή τους ακριβώς την τοποθέτηση εκτίμησε το ΠΑΣΟΚ ορίζοντας τον Ν. Κωνσταντόπουλο αναπληρωτή του Κ. Σημίτη στη συντακτική συνέλευση της Ευρώπης! Ποια στρατηγική επιλογή της ΕΕ βρήκε αντίθετο τον ΣΥΝ; Καμία. Ολες τον είχαν σύμμαχο.

Ας καταλάβει επιτέλους η ηγεσία του ΣΥΝ πως η ίδια η πολιτική του Συνασπισμού, όπως και των άλλων κομμάτων, τροφοδοτεί με άπειρα επιχειρήματα την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Και απ' αυτήν το ΚΚΕ δεν παραιτείται. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν βλέπουμε τους πολιτικούς αντιπάλους μας να χάνουν την ψυχραιμία τους και να οδηγούνται όλο και πιο συχνά στον ανοιχτό αντικομμουνισμό, αφαιρώντας ένα ένα τα προσωπεία που συνηθίζουν να φορούν οι οπαδοί της ευρω-υποταγής...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα εξοργισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΠΑΜΕ, ΝΑ κοροϊδεύουν, αλλά όταν το κάνουν εξόφθαλμα εξοργίζουν. Γιατί, βέβαια, μόνον ως προεκλογική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν οι προεκλογικές «δεσμεύσεις» για διεύρυνση του Προεδρικού Διατάγματος για τους συμβασιούχους, του υφυπουργού Εσωτερικών, Απόστολου Ανδρεουλάκου...

Αν ήθελαν, δηλαδή, να λύσουν πραγματικά το πρόβλημα, τι τους εμπόδισε να ...εκφράσουν αυτήν τους τη βούληση με το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα; Μήπως ντρέπονται και θέλουν να παρουσιάσουν το «φιλολαϊκό» εαυτό τους ...λίγο - λίγο;

Μάλλον οι συμβασιούχοι πρέπει να έβγαλαν τα συμπεράσματά τους και σίγουρα θα είναι ...αδικαιολόγητοι αν (ξανα)πέσουν στην ίδια «λακκούβα» της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας και της αισχρής εκμετάλλευσης της ανάγκης τους.

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ νοσοκομείο στο Θριάσιο Πεδίο, υποσχέθηκε χτες ο πρωθυπουργός και τα ίδια λέει σε κάθε περίπτωση και ο αρμόδιος υπουργός του, Νικήτας Κακλαμάνης. Μόνο για ...πρόσθετα κονδύλια στον προϋπολογισμό δε μιλάει κανένας από τους δυο τους.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομίας μιλάει για προϋπολογισμό, που θα πρέπει, κατά κύριο λόγο, να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% και να καλύψει τις (πάμπολλες) «μαύρες τρύπες», που θα δημιουργήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτά, δηλαδή, που ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ...

Μήπως οι υποσχέσεις που μοιράζει ο Κ. Καραμανλής, κάνοντας επισκέψεις και περιοδείες, αφορούν στις ...επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν..;

ΕΙΠΑΜΕ ...ανεξάρτητη κυβέρνηση εγχώριων στο Ιράκ, αλλά όχι και να ...ελέγχει τι θα κάνουν τα αμερικανικά στρατεύματα! Κάπως έτσι τα είπε χτες ο Κόλιν Πάουελ, διαψεύδοντας και τους όποιους αφελείς πίστευαν ότι οι Αμερικάνοι «παραδίδουν την εξουσία».

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Αμερικάνοι δεν τα πάνε καλά γενικώς με τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), πόσο δε μάλλον με αυτά μιας χώρας, στην οποία έχουν εισβάλει και επέβαλαν κατοχή...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετσι κι αλλιώς χαμένοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Από τη μια, το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται, κυρίως, από τις υπερβάσεις στο κόστος των Ολυμπιακών έργων και της διοργάνωσης των αγώνων. «Ηδη, δανειστήκαμε 28 - 29 δισ. ευρώ αντί του 22,5 και θα ξεπεράσουμε τα 30 δισ. ευρώ» παραδέχτηκε προχτές ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Χρ. Σαρδελής. Με άλλα λόγια, ο δανεισμός του δημοσίου μόνο μέσα στο 2004 αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 35% περίπου, πάνω από τα προϋπολογισμένα. Από την άλλη, έκθεση διεθνούς εταιρίας συμβούλων εκτιμά, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα σημειώσει σημαντική υποχώρηση τον επόμενο χρόνο. Από αύξηση κατά 4,2%, που προβλέπεται φέτος και ανάλογους ρυθμούς, που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα υποχωρήσει ίσως και κάτω του 3% το 2005. Στην ίδια έκθεση χαρακτηρίζεται υπερβολικό το κόστος της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και σημειώνεται, ότι «θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου να αποπληρωθεί».

Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια τώρα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, Ολυμπιακά και «μεγάλα έργα» κλπ., κλπ., οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες», ούτε καν γνωρίζουν πόσα έβγαλαν, ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός πλήρωσαν τη νύφη της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, την κυκλοφορία του ευρώ κλπ. Τώρα, με κυβέρνηση ΝΔ και καθώς καταφτάνει ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων και - όπως όλα δείχνουν - έρχεται περίοδος ισχνών αγελάδων, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει ακόμη περισσότερα, τόσο για τα χρέη, όσο και για τα «σπασμένα» της επιβράδυνσης...

Τα ... ξέχασε

Ακόμη και η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» έκανε πρόσφατα δημόσια αυτοκριτική, για προηγούμενα δημοσιεύματά της - ιδιαίτερα, περσινά - που παρουσίαζαν το Ιράκ ως κίνδυνο για τις ΗΠΑ και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την αμερικανική εισβολή στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξάντλησε την αντιπολεμική ρητορεία του, αναφερόμενος στις επεμβάσεις και τον πόλεμο σε βάρος της πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. «Ξέχασε», όμως, να κάνει την αυτοκριτική του, για τη διφορούμενη και πολύγλωσση, τουλάχιστον, τότε στάση του ΣΥΝ, όταν η ΕΕ και οι κυρίαρχες δυνάμεις της (π.χ. Γερμανία) επέμβαιναν, διαμέλιζαν, τροφοδοτούσαν τους εθνικισμούς και τους εμφύλιους και προετοίμαζαν την ένοπλη επέμβαση.

Και για όσους δε θυμούνται τα γεγονότα, αναφέρουμε ένα μικρό μόνο παράδειγμα: Την εκτίμηση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, για την ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς, μετά τις βάρβαρες ΝΑΤΟικές επιδρομές: «Η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία στη Γιουγκοσλαβία και η κατάρρευση του προηγούμενου αντιδημοκρατικού και αυταρχικού καθεστώτος δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις, για να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στην όλη υπόθεση της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και δίνει εκ νέου δυνατότητες για σημαντικές ελληνικές πρωτοβουλίες με την προϋπόθεση χάραξης συνολικής στρατηγικής» («Αυγή» 18/10/2000).

ΥΓ: Εκτός των παραπάνω, μέχρι τότε ο ΣΥΝ είχε αγαθές σχέσεις με το κόμμα του Μιλόσεβιτς και συμμετείχε στις ετήσιες συναντήσεις της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, χωρίς ποτέ να αναφερθεί σε «αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς».

Παράπονα... .

Είναι σωστό αυτό που λένε ότι «το τέρμα της κατηφόρας είναι ο πάτος». Και είναι το κατάλληλο απόφθεγμα για την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, που σε ανακοίνωσή της εγκαλεί την κυβέρνηση, επειδή τα στελέχη της δίνουν δημόσια εύσημα μόνο στον ΣΕΒ για την υπογραφή της απαράδεκτης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Μάλιστα, η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ μιλά για «συσκότιση» και «σημειολογική σημασία» στις αναφορές που ίσως σηματοδοτούν... αλλαγή πλεύσης του πολιτικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης από τους «μικρούς» στους «μεγάλους»..! Βέβαια, πού το είδε η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ το πολιτικό ενδιαφέρον προς τους «μικρούς», είτε από τη σημερινή είτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι άξιο απορίας, αλλά, τέλος πάντων, είναι άλλη υπόθεση. Στο προαναφερόμενο θέμα είναι δικαιολογημένα τα παράπονα της ΓΣΕΒΕΕ. Πράγματι, υπερκέρασαν και την ηγεσία του ΣΕΒ. Μέχρι και τριετή σύμβαση πρότεινε, αλλά δεν έγινε δεκτή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προς ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ

Ακούμπησες πάνω τους τις ελπίδες σου, «βυθισμένος» στα πολλά και μεγάλα προβλήματά σου και μονολόγησες: «Δεν μπορεί κάτι θα αλλάξει». Εφτασες μπροστά στην κάλπη στις 7 του Μάρτη και, «βομβαρδισμένος» από τα μηνύματα του νέου αρχηγού περί μιας δήθεν αλλαγής, ενέδωσες και ψήφισες εκ νέου το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπόρεσες να φύγεις, εγκλωβίστηκες για μια ακόμα φορά, αλλά δεν άργησες να συνειδητοποιήσεις ότι ο Γ. Παπανδρέου και το κόμμα που εμπιστεύτηκες, συνεχίζει να πρεσβεύει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία εφάρμοσε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας.

Εσύ, μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζομένους, που νιώσατε ότι η ψήφος σας στο ΠΑΣΟΚ τού έδωσε «άλλοθι» για να συνεχίσει την ίδια σκληρή πολιτική, πρέπει να το εγκαταλείψετε. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, τμήμα των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να εγκαταλείψουν το κόμμα που, με την πολιτική του, «έσπειρε» ανεργία και ανασφάλεια, κάνοντας τους πολλούς φτωχότερους και τους λίγους πλουσιότερους. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά διαφορά από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αφού είναι υποταγμένο, όπως και αυτή, στη λογική του ευρωμονόδρομου και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας. Οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικροί επαγγελματίες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, από τη φύση του πλέον, από τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα μάλιστα θα σπρώχνει, θα στηρίζει, θα βάζει «πλάτη» και θα επιδιώκει, με κάθε τρόπο και μέσο, την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων.

Ηδη, ο Γ. Παπανδρέου, την προηγούμενη βδομάδα, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, πρότεινε η Παιδεία να ...λειτουργήσει με τους όρους του ανταγωνισμού και ενταγμένη στους νόμους της αγοράς. Από το ίδιο βήμα χαρακτήρισε ικανοποιητική την αύξηση τους ενός ευρώ τη μέρα που πήραν οι εργαζόμενοι! Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, συγχρόνως, έχει φανερώσει τις προθέσεις του για το πού θέλει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ. Το «νέο τύπου κόμμα» που επαγγέλλεται, έχει ως πρότυπο τα αμερικανικά κόμματα και γι' αυτό ακριβώς το λόγο επιδιώκει να διαρρήξει τις σχέσεις του με το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τα συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Συμφέρον των ανθρώπων του μόχθου, που εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, είναι να το καταψηφίσουν. Σε καμιά περίπτωση επιλογή τους δεν πρέπει να γίνει η ΝΔ, αφού ακολουθεί την ίδια γραμμή πλεύσης, αλλά ούτε και ο ΣΥΝ, ιδιαίτερα για όσους άκουσαν τη χτεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ και τον ευρωλάγνο αντικομμουνισμό που εξέπεμψε. Να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του. Γιατί είναι η μοναδική γνήσια φωνή αντίστασης και εδώ στη χώρα μας και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Να προχωρήσουν μπροστά, να συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε να αλλάξει προς όφελος τους ο συσχετισμός δύναμης μέσα στην Ευρωένωση των πολυεθνικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ