Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Αγωνίστηκε για τον κόσμο της μουσικής

Τον επίτιμο πρόεδρό του, τον μαέστρο και συνθέτη Τάκη Αθηναίο, πενθεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Ο καλλιτέχνης με τη λαμπρή καριέρα και την πολύχρονη συνδικαλιστική δράση, «έφυγε» σε ηλικία 84 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα (4 μ.μ.), από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του ΥΠΠΟ. Το ΔΣ του ΠΜΣ καλεί όλο τον κλάδο των μουσικών να παραβρεθεί στην κηδεία προκειμένου όλοι μαζί να πουν το στερνό «αντίο» στον «παππού» και πρόεδρο του συλλόγου.

Ο Τάκης Αθηναίος γεννήθηκε στις 27 του Απρίλη 1920 στην Αθήνα (Νεάπολη Εξαρχείων) και όντας γόνος οικογένειας μουσικών, από πολύ νωρίς άρχισε τις μουσικές σπουδές. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές - αρχικά στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο) και αργότερα στο Ωδείο Αθηνών (ανώτερα θεωρητικά) - σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Επέλεξε όμως τη μουσική, όπου διέπρεψε διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα ως μαέστρος και συνθέτης. Μετά το Ωδείο Αθηνών έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Κυδωνιάτη, ενώ στη συνέχεια γνωρίζεται με τον Γιάννη Βέλλα, γνωστό συνθέτη της εποχής. Αρχίζει η συνεργασία τους (ενορχηστρώνει κομμάτια του), που γίνεται και η αιτία να μπει ο Τ. Αθηναίος στη δισκογραφία ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάζεται με την «Κολούμπια - Χιζ Μάστερ Βόιζ» και στη συνέχεια με την «Οντεόν - Παρλοφόν». Μετά το στρατιωτικό του μπήκε στο χώρο ως αναγνωρισμένος πλέον ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάζεται με το μουσικό θέατρο και με διάφορα κέντρα διασκέδασης. Δούλεψε σχεδόν με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς και θιάσους επιθεώρησης, ενώ χρημάτισε ενορχηστρωτής των γνωστότερων τραγουδιών της δεκαετίας του '50.

Ο Τ. Αθηναίος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Ελαφράς Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), της οποίας ήταν διευθυντής για μια εικοσαετία, καθώς και ένας από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, του οποίου για πολλά χρόνια διηύθυνε την ορχήστρα του. Πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.

Παράλληλα με τη μουσική του δραστηριότητα ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό, προσπαθώντας πάντα να συνδέσει τον αγώνα για τον πολιτισμό με τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο των μουσικών και της μουσικής, όπως συνήθιζε να λέει. Για μια δωδεκαετία, από το 1984 έως το 1996, εκλεγόταν συνεχώς στο αξίωμα του προέδρου του ΠΜΣ. Επί των ημερών του ο κλάδος των μουσικών είχε πολλές κατακτήσεις τόσο στον εργασιακό όσο και στον πολιτιστικό τομέα. Για την προσφορά του, με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του ΠΜΣ, του είχε αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

  • Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Τ. Αθηναίου εξέφρασαν η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ