Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στρώνει το δρόμο στους ιδιώτες

Υπάλληλοι «χορηγών» οι αρχαιολόγοι!

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη
Για ιδιωτικοποίηση και του βασικού αντικειμένου του υπουργείου Πολιτισμού - τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς - και μάλιστα του «σκληρού πυρήνα» της, δηλαδή του αντικειμένου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μίλησε, ουσιαστικά, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, σε προχτεσινή συνάντηση «γνωριμίας» του με τους πολιτιστικούς συντάκτες!

«Εκλαϊκεύοντας» το προεκλογικό πολιτιστικό πρόγραμμα του κόμματός του, ο υφυπουργός είπε ότι το φθινόπωρο θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια και ένα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» που θα αφορούν και στον Οργανισμό του ΥΠΠΟ (μόλις περσινός), ο οποίος δεν έχει προλάβει να εφαρμοστεί. Ούτε θα μπορούσε, βέβαια, με «αναλώσιμο», κακοπληρωμένο και λιγοστό αριθμητικά επιστημονικό προσωπικό και με τα ποσά που αναλογούν στον πολιτισμό από τον προϋπολογισμό. Αυτό δεν τον εμπόδισε να αναφερθεί στο ΠΔ για τους συμβασιούχους, λέγοντας πως, μέσω αυτού, θα μονιμοποιηθούν και οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, παρότι την ίδια μέρα το πρωί, οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ διαδήλωναν στην Ακρόπολη, για τον εμπαιγμό που τους επιφύλασσε και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για το ίδιο θέμα!

Απαντώντας για το τι θα αλλάξει στον, επίσης πρόσφατο (2002), αρχαιολογικό νόμο, ο Π. Τατούλης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες. Είπε ότι η «φιλοσοφία» των αλλαγών θα αφορά στη μεγαλύτερη «επαφή» του «πολίτη» με το αρχαιολογικό έργο, από την ανασκαφή μέχρι την ανάδειξη. Επειτα, ουσιαστικά, «παρέπεμψε» στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ: Η πολιτιστική κληρονομιά, από τους αρχαιολογικούς χώρους και τη φύλαξή τους μέχρι τα μουσεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα αποτελούν πεδίο «δράσης» για «χορηγούς», «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει, κατ' αρχήν, πως ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό θα παραμείνει στα ίδια ανεπίτρεπτα επίπεδα, ο υπουργός είπε ότι το θέμα δεν είναι τα χρήματα και το αν θα αυξηθεί ή όχι ο προϋπολογισμός! Λογικό, αφού η ΝΔ προσανατολίζεται εμφανέστατα στη μετατροπή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε εφαρμογέα των «εμπνεύσεων» των «χορηγών», δημάρχων και «ΜΚΟ»!

Για τους διαγωνισμούς προσλήψεων προσωπικού στο ΥΠΠΟ, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο η προηγούμενη κυβέρνηση, προκαλώντας την οργή των συμβασιούχων, αφού η σχετική διαδικασία απαξίωνε το έργο και την προϋπηρεσία τους, ο υφυπουργός είπε ότι διακόπηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ