Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ανεξέλεγκτες οι επιπτώσεις στην υγεία των λαών

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων

Motion Team

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων όσοι μίλησαν στην εκδήλωση, πως τα πραγματικά κίνητρα της χρησιμοποίησης των μεταλλαγμένων στη γεωργία είναι το μεγάλο άμεσο κέρδος των πολυεθνικών, η κυριαρχία τους στην αγορά των τροφίμων και η εξάρτηση ολόκληρων λαών και χωρών από τις πολυεθνικές δεδομένου ότι η τεχνολογία των ΓΤΟ αποτελεί αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη πνευματική τους ιδιοκτησία. Επίσης πως οι επιπτώσεις στην υγεία των λαών, αλλά και στο περιβάλλον θα είναι δραματικές και ανεξέλεγκτες.

Εξάλλου σημειώθηκε πως είναι μύθος το πρόσχημα της δήθεν επίλυσης του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος που επικαλούνται οι πολυεθνικές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τώρα η ΕΕ, για να συγκαλύψουν τα πραγματικά τους κίνητρα. Αφού και τα ίδια τα στοιχεία τους αποδεικνύουν πως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που πεθαίνουν από ασιτία.

Την ίδια στιγμή είναι αδιαμφισβήτητη η δυνατότητα της συμβατικής γεωργίας να παράγει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις τεράστιες ποσότητες κρεάτων, γάλακτος, αυγών, σιτηρών, φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που καταστρέφονταν στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, την ίδια περίοδο που παιδιά στην Ασία και Αφρική, αλλά και κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών, υποσιτίζονταν ή λιμοκτονούσαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, 65 εκατ. κάτοικοι των 15 χωρών της ΕΕ είναι άποροι και ζουν από την επισιτιστική βοήθεια που μοιράζει η ΕΕ από τα αποθέματα της παρέμβασης.

Τα παραπάνω ουσιαστικά επιβεβαίωσαν και με τις παρεμβάσεις που έκαναν στην εκδήλωση ο Νίκος Σκούρας, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, ο Κώστας Λάρας, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δέλτα Αξιού, ο Σωκράτης Βασιλάκος, από την Πανελλαδική Κίνηση κατά των Μεταλλαγμένων, ο Αλέκος Ουγγρίνος, στέλεχος την ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δημήτρης Πενταράκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, ο Απόστολος Βουραξανίδης, από τον Οικολογικό Σύλλογο Φυσικής Υγιεινής και ο Γιάννης Στεφανίδης, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

Εξάλλου μίλησε και ο Γ. Πατάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίσταση των λαών που μέχρι στιγμής εμπόδισαν τη μαζική είσοδο των μεταλλαγμένων στην ΕΕ. Αντίσταση που η ΕΕ προσπαθεί να την παρακάμψει με τον εμπλουτισμό του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε θα δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στους λαούς ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την καλλιέργεια και χρησιμοποίηση ΓΤΟ.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Στέλιος Βαλανάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Α. Σαχίνης και Σταυρούπολης Χ. Τσακίρης, ο Νίκος Ζώκας, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ο Τρύφωνας Κωστόπουλος, καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, ο Ν. Νικολάου καθηγητής Γεωπονικής, ο Ν. Μήττας, εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, ο κ. Γιάγκου, καθηγητής Βιολογικού, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Αλφα Συνεταιρισμού Σίνδου, και οι Συνδικαλιστές της ΠΟΕΕΠ Μαλαχιάς, Μυλωνάς και Φραγκίδης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ