Επίσημα στοιχεία για το πόσο έχουν... ωφεληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, δυσκολίες στη λειτουργία τους, πτώση των τζίρων, μειώσεις κερδών, δυσβάσταχτη φορολόγηση, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποια επιπλέον καταγραφή για να φανεί ότι συνθλίβονται κι αυτές από την Ενωση των μονοπωλίων. Αυτό δεν εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) να υποστηρίζει ότι τα θετικά στοιχεία της διεύρυνσης της ΕΕ με τις 10 νέες χώρες είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Αυτό έκαναν στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των ΜΜΕ την περασμένη Παρασκευή στην ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας προς ένα περιορισμένο ακροατήριο.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν στελέχη της UEAPME, εκπρόσωποι των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων κ.α. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ήταν ενδεικτικός στο χαιρετισμό του, λέγοντας ότι «η πρόκληση της διεύρυνσης» θα πυροδοτήσει νέες πρωτοβουλίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους «μικρομεσαίους» επιχειρηματίες «για καλύτερες και ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις», ενώ δεσμεύτηκε η ΓΣΕΒΕΕ να «επιδιώξει την ενεργητικότερη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Διάλογο για νέους πολιτικοοικονομικούς προσανατολισμούς».
Σύμφωνα με το στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χανς Μάρτενς, οι νέες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ είναι περισσότερο ανταγωνιστικές, επειδή έχουν μεγάλη παραγωγικότητα σε συνδυασμό με φτηνό εργατικό δυναμικό, ενώ οι κλάδοι για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι στην Ελλάδα είναι το ξύλο, το μέταλλο και η κλωστοϋφαντουργία. Ωστόσο, τόσο αυτός, όσο και οι υπόλοιποι ξένοι ομιλητές θεώρησαν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διεθνοποίηση των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων και οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να αντισταθμιστούν από την ανάπτυξη επωφελών εμπορικών σχέσεων! Δεν παρέλειψαν, επίσης, να ασκήσουν κριτική για την καθυστέρηση της Ελλάδας στην ενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία.
Οι θέσεις αυτές είναι αναμενόμενες, καθώς η UEAPME υποστηρίζει το «ιδεώδες» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες του Κοινωνικού Διαλόγου στην ΕΕ.