Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι φετινές εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη στις χώρες της Βαλτικής, και ιδιαίτερα στη Λετονία και στην Εσθονία, εξαιτίας της πολιτικής αποκατάστασης του φασισμού που ακολουθούν οι επίσημες αρχές των δύο αυτών χωρών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στην ΕΕ.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «REGNUM», πάνω από δέκα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας. Πίσω από το Μνημείο της Νίκης είχε στηθεί ένα πανό με το σύνθημα «Δόξα στους νικητές του φασισμού!». Την εκδήλωση άνοιξε ο Μαρτιάν Μπεκάσοφ, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας (ΣΚΛ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος. Ο Μ. Μπεκάσοφ καταδίκασε την επίσημη θέση που έλαβε στις παραμονές της επετείου η Προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει λόγος να τιμάται η 9η Μάη στη Λετονία», και υπογράμμισε ότι αυτή η θέση συμβαδίζει με την πολιτική ανέγερσης μνημείων για τις λετονικές «λεγεώνες των Ες-Ες», που ακολουθούν οι επίσημες αρχές. Ο Μ. Μπεκάσοφ καταδίκασε την πολιτική κατοχής χωρών, στην οποία προχωρά ο ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, όπως και την ένταξη της Λετονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ ιδιαίτερα σημείωσε την ανάγκη να εμποδιστεί η κατασκευή ΝΑΤΟικών βάσεων στη Λετονία. Υπερασπίστηκε την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της γειτονικής Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, και κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος της Λευκορωσίας και ότι μάλιστα στη Λετονία έχει δοθεί εντολή να προετοιμαστεί για την υποδοχή 250.000 προσφύγων από τη Λευκορωσία.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν βετεράνοι του αντιφασιστικού πολέμου, όπως ο Β. Ταρνόφσκι, πρόεδρος της Ενωσης των βετεράνων του αντιφασιστικού πολέμου, ο οποίος καταδίκασε μεταξύ των άλλων τη γελοία προσπάθεια των σημερινών αρχών να παρουσιάσουν τον Κόκκινο Στρατό ως «κατακτητικό» στρατό και την ΕΣΣΔ ως δύναμη «κατοχής».
Παίρνοντας το λόγο ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρος του ΣΚΛ, χαρακτήρισε «εισαγόμενη από το εξωτερικό» την Πρόεδρο της χώρας, Β. Φραϊεμπέργκε, που, όπως είπε, τόλμησε να αγνοήσει τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ο Α. Ρούμπιξ θύμισε ότι ο Κόκκινος Στρατός έδωσε 156.000 νεκρούς του για την απελευθέρωση της Λετονίας από το ναζισμό και δήλωσε πως ντρέπεται για το γεγονός ότι η χώρα του έφτασε αυτές τις μέρες στην κατάντια να καταδικάσει τον παρτιζάνο αντιφασίστα Β. Κόνονοφ. Ο Ρούμπιξ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του ΣΚΛ για την υπεράσπιση των αντιφασιστών βετεράνων του πολέμου.
Πάνω από 20.000 λαού συμμετείχαν, σύμφωνα με τα εσθονικά ΜΜΕ, στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη στην πρωτεύουσα της χώρας, Τάλιν. Το μνημείο του «Ηρωα-απελευθερωτή» στην κυριολεξία «πνίγηκε» από τα λουλούδια που κατέθεσαν οι συγκεντρωμένοι. Ηταν μια μαζική απάντηση στις προσπάθειες και των αρχών της Εσθονίας να «αποκαταστήσουν» τους συνεργάτες των ναζί. Ιδιαίτερα μαζικές ήταν και οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις στην τρίτη μεγάλη πόλη της χώρας, τη Νάρβα, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι «μη πολίτες» και δεν έχουν κανένα πολιτικό δικαίωμα, όπως άλλωστε το 30% του πληθυσμού της χώρας αυτής.