Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Υποχώρηση στις πιέσεις των ΗΠΑ

Η πρόσφατη απόφαση του Μεξικού να απομακρύνει τον πρεσβευτή της Κούβας είναι ουσιαστικά μια υποχώρηση στις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την απομόνωση της Κούβας και τη διοργάνωση μιας παραπέρα επίθεσης ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Δεν ήταν και τυχαίες και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, που έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του στις πρόσφατες αποφάσεις, τόσο του Προέδρου του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, όσο και του Περουβιανού ομολόγου του, Αλεχάντρο Τολέδο, για την ανάκληση των πρεσβευτών τους από την Κούβα.

Οπως μπορεί κανείς να συμπεράνει, οι αποφάσεις αυτές του Μεξικού και του Περού έχουν άμεση σχέση με τη λεγόμενη «Εκθεση για τη Μετάβαση της Κούβας».

Πιο συγκεκριμένα, όμως, όσον αφορά στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, στις 2 Μάη, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Ερνέστο Ντερμπές, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του Μεξικού αποφάσισε να ζητήσει την απομάκρυνση του Κουβανού πρεσβευτή, Χόρχε Μπολάπος, εντός 48 ωρών, και χαρακτήρισε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Ορλάντο Σίλβα Φορς, σύμβουλο της πρεσβείας. Οπως είπε, «η στάση της κουβανικής κυβέρνησης αποτελεί μια άμεση ανάμειξη σε υποθέσεις που αφορούν μόνο τους Μεξικανούς».

Κατά τη διάρκεια άφιξης του Κουβανού πρεσβευτή στην Αβάνα, στις 4 Μάη, τον υποδέχτηκε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ.

Η αλήθεια είναι το πιο δυνατό όπλο του λαού και θα χρησιμοποιηθεί, βεβαίωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών στο καλωσόρισμά του. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Κούβα υποδέχεται τους διπλωμάτες της με περηφάνια και ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι η δουλιά τους στο Μεξικό βασιζόταν στον πλήρη σεβασμό των διπλωματικών κανόνων και στους μεξικάνικους νόμους. Πρόσθεσε ότι στην απαιτούμενη στιγμή θα απαντηθούν τα ψέματα και τα ψευδή επιχειρήματα θα συντριβούν από τη δύναμη της αλήθειας.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής Μπαλάπος επιβεβαίωσε ότι επιστρέφει στην Κούβα με το κεφάλι ψηλά και ηθικά ενισχυμένος μια και είναι στρατιώτης της Κουβανικής Επανάστασης. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις άμεσες εκδηλώσεις συμπαράστασης από τον μεξικανικό λαό και πρόσθεσε ότι το Νησί δε θα διακόψει τις διμερείς σχέσεις του στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομικής συνεργασίας, των πολιτιστικών σχέσεων και στις υποτροφίες σε νεαρούς Μεξικανούς, που δεν έχουν πόρους να σπουδάσουν.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ