Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει ο Σαρόν σε «απεγκλωβισμό» με τείχη

Ισραηλινή επιδρομή με στόχο τον εκτοπισμό του στη Γάζα, αναμένει ο Γιάσερ Αραφάτ

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πολιτικού ηγέτη της «Χαμάς» στη Δαμασκό απέτρεψαν οι συριακές αρχές, υποστηρίζει αραβική εφημερίδα

ΡΑΜΑΛΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Το «σχέδιο απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, υποστήριξε, χθες, για άλλη μια φορά, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υποστεί καμία απολύτως τροποποίηση. Οι δηλώσεις Ολμέρτ, που δημοσιεύονται στην «Τζερούσαλεμ Ποστ», συνέπεσαν, πάντως, με την έναρξη της ανέγερσης ενός διαχωριστικού τείχους κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενα, μόλις, 24ωρο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μουφάζ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που τροποποιηθεί το σχέδιο «απεγκλωβισμού» και τελικά παραμείνουν ορισμένοι εποικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, τότε τόσο αυτοί όσο και οι δρόμοι που τους συνδέουν θα ενταχθούν σε τείχη. Φαίνεται ότι ο Μουφάζ αναφερόταν σε μια ειλημμένη απόφαση, αν και ο Ολμέρτ, χθες, επέμενε ότι πρόκειται για «προσωρινό μέτρο ασφαλείας». Κάτι ανάλογο, βέβαια, λέγεται και για το διαχωριστικό τείχος της Δ. Οχθης.

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα, γύρω από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, έστηναν, χθες, οδοφράγματα με βαρέλια από τσιμέντο και με κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Οπως δήλωναν, στόχος τους είναι να καθυστερήσουν όσο γίνεται μια ενδεχόμενη ισραηλινή επιδρομή και να εμποδίσουν την προσγείωση ελικοπτέρων, αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ουσιαστικά τον ισχυρότατο ισραηλινό στρατό.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «ξένοι φίλοι» προειδοποίησαν τον Γιάσερ Αραφάτ περί προσπάθειας της ισραηλινής ηγεσίας να τον εκτοπίσει στη Γάζα, κάτι που ο ίδιος έχει αποκλείσει, τονίζοντας ότι «θα πολεμήσει μέχρι θανάτου». Ο Ραανάν Γκισίν, σύμβουλος του Σαρόν, σχολίασε ότι «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τον Αραφάτ» και χαρακτήρισε «υστερική» την αντίδραση των συνεργατών του.

Βορειότερα, στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά, επειδή, όντας άοπλος, «προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός στρατιώτη». Στην Τουλκαρέμ, χθες το πρωί, συνελήφθησαν ο τοπικός ηγέτης της «Χαμάς», Ραφάτ Νασίφ, και ο υπαρχηγός του, καθώς και άλλοι 5 Παλαιστίνιοι. Τέλος, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντάρτες της «Χεζμπολάχ» αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε μεθοριακό φυλάκιο στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, αλλά απωθήθηκαν.

Ανησυχητικό δημοσίευμα και κατηγορίες

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προετοίμαζαν τη δολοφονία του Κχαλέντ Μασχάαλ, ηγέτη του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», που κατοικεί στη Δαμασκό, αλλά οι συριακές αρχές απέτρεψαν την εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό υποστηρίζει, σε χθεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Ασάρκ αλ Αουσάτ», τονίζοντας ότι πράκτορες της Μοσάντ, με πλαστά διαβατήρια, παρεισέφρησαν, τις τελευταίες βδομάδες, στη Συρία, αλλά ο πυρήνας εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σύμφωνα, πάντα, με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι μουσουλμάνοι Υεμενίτες. Η συριακή ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι η οποιαδήποτε ενέργεια κατά στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων σημειωθεί μέσα στο έδαφός της, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της με όλες τις σχετικές συνέπειες.

Την ίδια στιγμή, στο Δουβλίνο, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, εξαπέλυε νέα επίθεση κατά της ΕΕ, στο πλαίσιο της διήμερης ευρω-μεσογειακής διάσκεψης που πραγματοποιείται εκεί. Ο Σαλόμ επανέλαβε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί «μεροληπτικής στάσης της Ευρώπης υπέρ των Αράβων και κυρίως των Παλαιστινίων», εκτιμώντας ότι αυτό, αμέσως, καθιστά προβληματική κάθε προσπάθεια διπλωματικής διαμεσολάβησής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ