Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέα υπερπρονόμια για το κεφάλαιο

Στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης του τουρισμού και της κρουαζιέρας, υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού ενώνουν τις ...δυνάμεις τους για την παροχή νέων υπερπρονομίων σε εφοπλιστές, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, ιδιοκτήτες μαρινών, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο. Χτες έγινε η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Μ. Κεφαλογιάννη και Δ. Αβραμόπουλου. Από τις σχετικές δηλώσεις που ακολούθησαν, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» του κάθε εφοπλιστή Ποταμιάνου, προκειμένου «η ελληνική κρουαζιέρα να αποκτήσει ξανά τη δύναμη και την αίγλη της»!

Αυτό πρακτικά σημαίνει, από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μέχρι και μαζικό πέταγμα των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών από τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα, άλλωστε, με τις αξιώσεις των εφοπλιστών. Ανάλογα θα είναι και τα προνόμια που προετοιμάζονται και για τους ακτοπλόους εφοπλιστές, καθώς σκοπός αυτής της συνεργασίας των δύο υπουργείων είναι και η ...«ποιοτική αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», χωρίς να δοθούν παραπέρα διευκρινίσεις για το πώς θα επιτευχθεί, όταν στην πλειοψηφία τους τα ακτοπλοϊκά πλοία είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων συνεχώς ανεβαίνουν.

Ακόμα, από τον κρατικό κορβανά θα πληρωθούν τα «έργα» υποδομής που προετοιμάζονται στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας και στις μαρίνες, προκειμένου ο Πειραιάς να αποτελέσει «διεθνές εμποροναυτιλιακό κέντρο», σύμφωνα με το ...όραμα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με άλλα λόγια να παραδοθεί στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Να σημειωθεί ότι ακριβώς για λογαριασμό των εφοπλιστών ήδη έχει συρρικνωθεί κάθε παραγωγική δραστηριότητα των λιμανιών, ενώ ειδικά το λιμάνι του Πειραιά, με πρόσχημα την ...ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει μετατραπεί σε καγκελόφραχτο φρούριο, στο οποίο από τις αρχές του Ιούνη τα υψηλά συστήματα ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί, οι βατραχάνθρωποι και οι σεκιουριτάδες θα ελέγχουν και θα φακελώνουν ό,τι κινείται...

Νέα μείωση

Μειωμένη ήταν η συνολική τουριστική κίνηση το Μάρτη στην Αθήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας για τις πληρότητες των ξενοδοχείων. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την πτώση της τουριστικής κίνησης που ταυτίζονται όχι μόνο για την Αττική, αλλά και για όλη τη χώρα. Τα ξενοδοχεία πολυτελείας κατέγραψαν πληρότητα 40,8%, έναντι πληρότητας 43% πέρσι και 52,83% το 2002. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα ξενοδοχεία Α` κατηγορίας ήταν 51,3% το φετινό Μάρτη, έναντι 53,82% πέρσι και 61,23% πρόπερσι.

Η εικόνα αυτή της σαφούς μείωσης στις πληρότητες ανατρέπεται στα ξενοδοχεία Β` κατηγορίας, όπου παρατηρείται μικρή αύξηση, αφού το Μάρτη ήταν 57,93%, έναντι 54,79% πέρσι, αλλά 62,24% το 2002.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ