Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Τα βάρη στα λαϊκά στρώματα

Καθιέρωση κατώτατου πλαφόν κερδών και επαναφορά «αντικειμενικών κριτηρίων» για τους ΕΒΕ, εξετάζει τώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ

Στα σκαριά βρίσκονται νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, σε αντίθεση με τις σχεδιαζόμενες φοροαπαλλαγές για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Από τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτουν ανάγλυφα οι γενικές κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί με την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του φορολογικού νόμου που αναμένεται για το Σεπτέμβρη του 2004. Στο στόχαστρο βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι ΕΒΕ, που θα κληθούν πάλι να αναπληρώσουν τις φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Στο ίδιος μήκος κύματος θα κινηθεί και η φορολογική πολιτική για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με τη μορφή κατάργησης μιας σειράς φοροεκπτώσεων.

Οι γενικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, είναι οι παρακάτω:

  • Για τους ΕΒΕ, τις μικρές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες σχεδιάζουν την επαναφορά κάποιας μορφής... αντικειμενικού τρόπου καθορισμού της φορολογίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με την «κατάργηση» των «αντικειμενικών κριτηρίων», που ισχύει στις φετινές δηλώσεις, καταγράφονται «απώλειες φορολογικών εσόδων της τάξης του 20%, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί». Από αυτό και μόνο γίνονται ολοφάνερες οι προθέσεις τους. Στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν αντιδράσεις, διαδίδουν και διάφορες σκέψεις τους, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου στα καθαρά κέρδη των μικροεπαγγελματιών. Δεν αποκλείουν ακόμη και την εφαρμογή ρυθμίσεων, που επί της ουσίας θα είναι αντίστοιχες με την κατάπτυστη «συνάφεια» που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσανατολίζονται επίσης στην καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και αφορολόγητου ορίου με τους μισθωτούς - συνταξιούχους, χωρίς όμως να μπαίνουν σε «λεπτομέρειες».
  • Για τις μεγάλες επιχειρήσεις: Ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν νέους φορομποναμάδες με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή (35% σήμερα) κατά τουλάχιστον 5 μονάδες και μάλιστα με εφαρμογή πάνω στα φετινά εισοδήματα.
  • Για μισθωτούς - συνταξιούχους: Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «υπόσχονται» να καταργήσουν τις φοροεκπτώσεις που απέμειναν. Αποφεύγουν να πουν κάτι το συγκεκριμένο για τη νέα φορολογική κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά.
Η «φορολογική μεταρρύθμιση»

Ολα τα παραπάνω ισχυρίζονται ότι θα συζητηθούν ανάμεσα στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» στο πλαίσιο διαφόρων επιτροπών που θα συσταθούν τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι άνωθεν κατευθύνσεις προκύπτουν και από το γεγονός ότι επικεφαλής της «γνωμοδοτικής επιτροπής» διορίζεται ο καθηγητής του Παντείου Ν. Τάτσος. Ο συγκεκριμένος είχε προσφέρει τις ανάλογες «καλές υπηρεσίες του» και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της λεγόμενης «επιτροπής Γεωργακόπουλου». Στις επιτροπές, που θα συσταθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ, δε θα κληθούν τα κόμματα. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, ο ΣΥΝ θα... χάσει την ευκαιρία να επαναλάβει το ...«θεσμικό ρόλο του», όπως έκανε - βάζοντας και πλάτες - στη φορολογική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ