Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για να μην ξεχνιόμαστε

Με αφορμή και το γεγονός ότι τις μέρες αυτές οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, καλό είναι να μην ξεχνάμε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που δείχνουν την ένταση της φοροαφαίμαξης πάνω στα λαϊκά στρώματα.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν το 2003 φόρους πάνω από 4 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2002. Η αύξηση του φόρου έφτασε σε 14,4%. Στην ίδια περίοδο, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις έφτασαν δεν έφτασαν στο 3,5%. Την ίδια χρονιά (2003) οι περίπου 39.300 ΑΕ, πλήρωσαν φόρο ύψους 3,25 δισ. ευρώ από 3,21 δισ. για το 2002. Για τις ΑΕ η αύξηση του φόρου ήταν μόλις 1,2% -χαμηλότερα και από τον επίσημο τιμάριθμο - σε μια χρονιά που τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν με διψήφια ή ακόμη και με τριψήφια ποσοστά.

Αυτά είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της ταξικής, αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν μια μόνο πτυχή της φορολεηλασίας. Και όλα δείχνουν ότι και η διάδοχη κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει στην ίδια ακριβώς ρότα. Τα λεγόμενά τους για τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» και άλλα ανάλογα είναι το υπόστρωμα για τη συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας και τη θεσμοθέτηση νέων φοροπρονομίων για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ