Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μάθημα σε άθλιες συνθήκες

Εντονο στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι  μαθητές του 9ου Γυμνασίου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς. Ταλαιπωρία και για τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, σε μια περιοχή που πρόκειται και στο μέλλον να επιβαρυνθεί πληθυσμιακά

Σε αίθουσες - κλουβιά κάνουν μάθημα τα παιδιά του 9ου Γυμνασίου και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, ενώ το νεοαναγειρόμενο κτίριο σε διπλανό οικόπεδο όπου πρόκειται να στεγαστούν οι μαθητές του γυμνασίου χτίζεται με πολύ βραδείς ρυθμούς. Ετσι ενώ υπήρχαν όλα τα χρονικά περιθώρια να είναι έτοιμο το Γυμνάσιο την επόμενη χρονιά και να τελειώσει με τον τρόπο αυτό το μαρτύριο των μικρών παιδιών, υπουργείο Παιδείας και Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αδιαφορώντας για την ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει στο σχολείο, ορίζουν ημερομηνία παράδοσης το Μάη του 2001! Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα του ενδιαφέροντος των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την καθημερινότητα του πολίτη.

Το κτίριο του 9ου Γυμνασίου, μετά δέκα χρόνια υποσχέσεων ανέγερσής του από τους κυβερνητικούς υποψηφίους, θεμελιώθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Αφού «έπεσαν τα μπετά», στη συνέχεια το έργο σχεδόν σταμάτησε και μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές επαναλήφθηκαν οι εργασίες από ολιγομελή συνεργεία. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο που άρχιζε η ανέγερσή του, ακριβώς δίπλα ξεκινούσε να χτίζεται ένα μικρότερο σε όγκο ιδιωτικό σχολείο, το οποίο παραδόθηκε σε τρεις ακριβώς μήνες!

Οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς φιλοξενούνται στο παλιό κτίριο του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Οι συνθήκες διαβίωσης σ' αυτό είναι απαράδεκτες. Τα παιδιά υποχρεώνονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες - κλουβιά, τάξεις που είναι «τυφλές» και δεν αερίζονται επαρκώς, οι τουαλέτες είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν το μεγάλο αριθμό των μαθητών, ενώ γίνεται κοινή χρήση από μαθητές του γυμνασίου και του δημοτικού. Ακόμη τα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά λόγω της έλλειψης αιθουσών. Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι θα πρέπει να τηρείται επακριβώς το ωράριο λειτουργίας των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης κι ότι οι γονείς δεν μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους πριν τις 4 το απόγευμα. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα οι μικροί μαθητές περνούν τις ώρες τους στα θρανία, καθώς δεν υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή για δραστηριότητες, τρώγοντας ξηρά τροφή, αφού τραπεζαρία δεν υπάρχει.

Οπως σημειώνουν οι γονείς, αν την επόμενη χρονιά δεν ολοκληρωθεί το Γυμνάσιο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Δημοτικού, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες για να υποδεχτούν τα παιδιά του νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζονται σε γειτονικές προκατασκευασμένες αίθουσες. Προσθέτουν ότι η περιοχή όπου βρίσκονται τα παραπάνω σχολεία έχει πρόσφατα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και υπάρχει ήδη μεγάλη ανοικοδόμηση, με συνέπεια να δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγαλύτερου συνωστισμού των μαθητών στις ήδη ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ