Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ανταπόκριση στο αίτημα της Πιονγκγιάνγκ για βοήθεια

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-Τη συνδρομή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ζήτησε χτες επισήμως ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σφοδρότατης έκρηξης που εκδηλώθηκε το περασμένο 48ωρο στην ανατολική μεθοριακή βιομηχανική πόλη Ριόν Τσον. Ως αιτία της έκρηξης φέρεται η επαφή δύο βαγονιών γεμάτα δυναμίτη, με ηλεκτροφόρα καλώδια που υπήρχαν στις ράγες του σταθμού. Οι νεότερες πληροφορίες για τις απώλειες, που προκλήθηκαν κατά το πλέον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της τελευταίας 25ετίας στον κόσμο, ανέφεραν έως χτες βράδυ «αρκετές εκατοντάδες νεκρούς» (ανάμεσά τους πολλά παιδάκια), «χιλιάδες τραυματίες», πάνω από 1.230 ισοπεδωμένα διαμερίσματα ενώ περίπου άλλα 3.500 κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Οι βορειοκορεατικές αρχές εκτιμούν πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων είναι παγιδευμένος στα συντρίμμια της έκρηξης. Δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν κατεστραμμένο σημαντικό μέρος του τμήματος της πόλης που βρισκόταν ανατολικά του σιδηροδρομικού σταθμού...

Σύμφωνα με δηλώσεις της Αν Ο' Μαχόνι, περιφερειακής διευθύντριας της ιρλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής Concern, ανάμεσα στα θύματα (νεκρούς και τραυματίες) είναι αρκετά παιδιά καθώς σε κοντινή απόσταση απ' το σταθμό της πόλης Ριόν Τσον βρισκόταν σχολείο το οποίο (όπως και άλλα κτίρια...) εκτινάχτηκε απ' το σφοδρό ωστικό κύμα της έκρηξης. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως άμεσα διανεμήθηκαν στον τόπο της καταστροφής απ' τον οργανισμό 4.000 κουβέρτες, σκηνές και πακέτα με αντιβιοτικά και επιδέσμους.

Στο Ριόν Τσον σήμερα αναμένεται μετά από επίσημη πρόσκληση της ΛΔ Κορέας, η άφιξη των πρώτων ομάδων αξιωματούχων από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, για να εκτιμήσουν τις ανάγκες και να προσφέρουν τεχνογνωσία και βοήθεια για την περίθαλψη των τραυματιών και τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια που άφησε πίσω της η σφοδρότατη έκρηξη. Ανάμεσα στις κυβερνήσεις χωρών που έσπευσαν να προσφέρουν στη ΛΔ Κορέας κάθε δυνατή βοήθεια, είναι εκείνες της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας.

Στην κινεζική μεθοριακή πόλη Νταντόνγκ τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής ήταν χτες σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να δεχτούν τραυματίες απ' την έκρηξη στο Ριόν Τσον, εφ' όσον ζητηθεί απ' τις αρχές της ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ