Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκληση Μπρέμερ σε «πρώην»

Νέες συγκρούσεις στην Καρμπάλα

Από την πολιορκία της Φαλούτζα

Associated Press

Από την πολιορκία της Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την επιστροφή ανθρώπων που υπηρετούσαν σε διοικητικές θέσεις και σε κομβικά πόστα στον τομέα, κυρίως, της Υγείας και της Εκπαίδευσης, υπό τον καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ζήτησε, χτες, επισήμως ο κατοχικός διοικητής, παραδεχόμενος ότι δεν έχει επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία των βασικών τομέων της διοίκησης. Την ίδια στιγμή, τα κατοχικά στρατεύματα διατηρούσαν υπό πολιορκία τις Φαλούτζα και Νατζάφ σχεδιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ευρείες επιχειρήσεις εισβολής, ενώ σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Καρμπάλα.

Σκληρές μάχες σημειώθηκαν, χτες το πρωί, στη σιιτική Καρμπάλα, όταν κατοχικές δυνάμεις, αποτελούμενες κυρίως από πολωνικά, βουλγαρικά και αμερικανικά στρατεύματα, αποπειράθηκαν να καταλάβουν το κυβερνείο της πόλης, την έδρα της οργάνωσης του Μουκτάντα Σαντρ και την περιοχή γύρω από το τέμενος Μοχάγιαμ, τα οποία ελέγχονται από τους σιίτες ενόπλους. Η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, και τελικά τα κατοχικά στρατεύματα υποχώρησαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, σκοτώθηκε 1 Βούλγαρος λοχίας, ανεβάζοντας σε 6 το συνολικό αριθμό των Βούλγαρων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ. Εντούτοις, η Σόφια επανεπιβεβαίωσε χτες ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της. Κοντά στη Νασιρίγια, στην πόλη Γκάραφ, τραυματίστηκε χτες και ένας Ιταλός καραμπινιέρος από επίθεση ενόπλων. Αντίθετα, ηρεμία επικρατούσε στη Νατζάφ, που παραμένει υπό πολιορκία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Τα τελευταία 24ωρα, ολοένα και συχνότερα όλμοι πλήττουν βάσεις των κατοχικών δυνάμεων, στις περιοχές γύρω από τις Καρμπάλα, Νατζάφ και Χίλα.

Αντίστροφη μέτρηση

Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις, μικρότερης έντασης, σημειώνονταν και στη σουνιτική Φαλούτζα, όπου οι διοικητές των πολιορκητών έχουν δώσει διορία «λίγες ημέρες» στους ενόπλους κατοίκους και αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί. Δημοσιογράφοι που έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη μεταδίδουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους, καθώς είναι εμφανείς οι ελλείψεις σε τρόφιμα ενώ ελεύθεροι σκοπευτές των κατοχικών δυνάμεων δε διστάζουν να βάλλουν ακόμη και εναντίον ασθενοφόρων.

Οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις, επιμένουν ότι οι Ιρακινοί που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης, στις 5 Απρίλη, ξεπερνούν τους 600, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους Αμερικανούς πολιορκητές είναι 93. Εντούτοις χτες, ο υπουργός Υγείας του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, επικαλούμενος ιατρικά στοιχεία, υποστήριξε ότι οι νεκροί Ιρακινοί, σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν ξεπερνούν τους 271, και στο υπόλοιπο Ιράκ τους 305.

Προειδοποιεί ο Σαντρ

Με «επιθέσεις αυτοκτονίας» απείλησε τις κατοχικές δυνάμεις ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, σε περίπτωση που αποπειραθούν να εισβάλουν σε ιερές σιιτικές πόλεις. Ο Σαντρ, στο καθιερωμένο κήρυγμά του της Παρασκευής, από το τέμενος της Κούφα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί οπαδοί του έτοιμοι να θυσιαστούν «αν αναγκαστούν» και κάλεσε τους κατοίκους της Νατζάφ να φτιάξουν, μόνοι τους, επιτροπές αυτοδιακυβέρνησης.

Ο σιίτης ηγέτης, επίσης, καταδίκασε τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, της Τετάρτης στη Βασόρα. Το γεγονός, πάντως, ότι ο Σαντρ μετέβη, για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή, στην Κούφα για κήρυγμα ενώ την υπόλοιπη βδομάδα μένει στη Νατζάφ, δείχνει ότι οι κατοχικές δυνάμεις απέφυγαν να προσπαθήσουν να τον συλλάβουν.

Καλεί τους «πρώην» ο Μπρέμερ

«Δίκαιες» χαρακτήρισε, ο Πολ Μπρέμερ, τις επικρίσεις που έχει δεχτεί η κατοχική διοίκηση για τον τρόπο, όπως είπε, με τον οποίο εφαρμόστηκε «απομπααθοποίηση» του Ιράκ, καθώς εκτίμησε ότι ο στόχος ήταν σωστός αλλά η υλοποίησή του λανθασμένη με αποτέλεσμα να επικρατήσει σχετικό χάος στη διοίκηση του κράτους. Ο Μπρέμερ κάλεσε επισήμως τους χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και κυρίως όσους κατείχαν διοικητικές θέσεις στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και το Στρατό, να επιστρέψουν στις θέσεις τους, «εφόσον δεν έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος».

Συγκεκριμένα, μάλιστα, τόνισε ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημίου θα αρχίσουν αμέσως δουλιά, όπως και οι κατέχοντες διευθυντική διοικητική θέση. Επίσης, ζήτησε από τους αξιωματικούς του πρώην ιρακινού στρατού να επανέλθουν στη θέση τους για να στελεχώσουν τις «νέες ιρακινές δυνάμεις», παραδεχόμενος ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα. Η απόφαση του Μπρέμερ προκάλεσε αντιδράσεις στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ