Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απειλείται με έξωση ... λόγω χρεών!

Η εταιρία στην οποία ανήκει το κτίριο όπου στεγάζεται το ίδρυμα προχώρησε σε αγωγή ζητώντας ενοίκια χρόνων

Οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Καστοριάς
Οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Καστοριάς
«Αστεγοι» κινδυνεύουν να μείνουν οι περίπου 2.500 σπουδαστές του ΤΕΙ Καστοριάς, ύστερα από την απόφαση του Εφετείου Κοζάνης να αποδώσει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδρυμα στην ιδιοκτήτρια εταιρία, η οποία το είχε παραχωρήσει το 1996. Για πάνω από μια πενταετία, το ΤΕΙ Καστοριάς, παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, δεν απέδωσε στην ιδιοκτήτρια εταιρία, ΕΔΗΚΑ ΑΕ - πρόκειται για δημοπρατήριο γούνας - τα οφειλόμενα ενοίκια, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει να χάσει τις κτιριακές του υποδομές. Η απόφαση του Εφετείου εκδόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καθαρογραφεί, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που η ΕΔΗΚΑ ΑΕ την κοινοποιήσει τελικά στο ΤΕΙ Καστοριάς.

Η ευθύνη για τη δυσμενή θέση στην οποία κατέληξε σήμερα το ΤΕΙ Καστοριάς βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού το 1996, οπότε και ιδρύθηκε το παράρτημα, δεν υπήρχε η απαραίτητη κτιριακή υποδομή, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτών προκειμένου να στεγαστεί το ΤΕΙ. Η ΕΔΗΚΑ ΑΕ παραχώρησε τότε τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Φούρκα της Καστοριάς, με τη συμφωνία να της επιστραφεί το κτίριο μετά από δυο χρόνια, οπότε και υπολογιζόταν ότι θα είχαν ολοκληρωθεί οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.

Το 1998 κανένα από τα έργα δεν είχε προχωρήσει λόγω έλλειψης χρημάτων και το παραχωρητήριο επεκτάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Από το 1999 και έπειτα, η ΕΔΗΚΑ ΑΕ ζητάει να της αποδοθούν τα ενοίκια του κτιρίου, για να καταλήξει το 2001 σε αγωγή εναντίον του ΤΕΙ για την απόδοση του κτιρίου. Η ιδιωτική εταιρία δικαιώθηκε πρωτόδικα, όπως και πριν από λίγες μέρες στο Εφετείο, και πλέον το ΤΕΙ, αν κοινοποιηθεί η απόφαση, είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τις κτιριακές του εγκαταστάσεις στον ιδιώτη.

Με νέα αγωγή, η ΕΔΗΚΑ ΑΕ ζητάει να της αποδοθούν ενοίκια ύψους 300.000 ευρώ για τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Εφετείου δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στο ΤΕΙ, αναζητούνται ήδη χώροι για τη μετεγκατάστασή του, αφού οι ιδιόκτητες υποδομές δεν πρόκειται να είναι έτοιμες ούτε μετά από πέντε χρόνια, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Και ενώ το ΤΕΙ Καστοριάς βρίσκεται υπό έξωση λόγω υποχρηματοδότησης, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα ακόμη τμήμα στο ΤΕΙ (λειτουργούν ήδη τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και Διεθνούς Εμπορίου) χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής η απαραίτητη υποδομή.

Οι σπουδαστές του ιδρύματος καταγγέλλουν ότι η απόφαση του Εφετείου είναι απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι οι σπουδαστές δανείζονται τα βιβλία του εξαμήνου και τα επιστρέφουν μετά την εξεταστική, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στις υπάρχουσες υποδομές για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ