Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνονται πολιορκίες και συγκρούσεις

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε Φαλούτζα και Νατζάφ εστιάζεται, πλέον, το επίκεντρο των συγκρούσεων εξεγερμένων και κατοχικών δυνάμεων. Και οι δύο πόλεις πολιορκούνται ασφυκτικά, ενώ σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση Ιρακινών σιιτών και σουνιτών αξιωματούχων.

Περισσότεροι από 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες, συνεπικουρούμενοι από πολωνικά και ισπανικά στρατεύματα, έχουν περικυκλώσει την ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ. Ο έλεγχός της έχει περάσει στα χέρια της ιρακινής αστυνομίας.

Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, που έφθασε χτες στη Νασιρίγια υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, επανέλαβε ότι ο Μουκτάντα Σαντρ θα «τιμωρηθεί παραδειγματικά» και ότι οι οπαδοί του θα «παταχτούν». Εκτίμησε ότι μια «απομάκρυνση του Σαντρ από το προσκήνιο» θα προκαλέσει, μόνο, προσωρινή κλιμάκωση της βίας «και μετά αποκλιμάκωση» καταλήγοντας ότι «στο Ιράκ δε γίνεται επανάσταση».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία της ανώτατης θρησκευτικής ηγεσίας των σιιτών προκειμένου να αποτραπεί μια εισβολή στη Νατζάφ. Ο ίδιος ο Σαντρ, διά μέσου εκπροσώπων του, φέρεται να υπαναχώρησε από το αίτημα της άμεσης αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα και να δεσμεύτηκε να μετατρέψει σε πολιτική οργάνωση τους οπαδούς τους, αφοπλίζοντάς τους.

Στην πολιορκία της Νατζάφ

Associated Press

Στην πολιορκία της Νατζάφ
Ο σιίτης ηγέτης, πάντως, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επανέλαβε τη θέση του για αποτίναξη του κατοχικού ζυγού και ανέφερε μόνο ότι «είναι καλοδεχούμενες οι καλόπιστες διαμεσολαβήσεις για την εκτόνωση μιας κρίσης που προκλήθηκε τεχνητά». Κατά ορισμένες πηγές, ο νεαρός σιίτης ηγέτης παραμένει στη Νατζάφ, κατά άλλες έχει αποχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι κάτοικοι της πόλης, όπως έγινε γνωστό, αποθηκεύουν τρόφιμα και φάρμακα, εκτιμώντας ότι η πολιορκία αλλά και οι ενδεχόμενες μάχες θα κρατήσουν καιρό. Προς τη Νατζάφ, πιθανότατα, κατευθύνεται και μια αντιπροσωπεία του ιρανικού ΥΠΕΞ, που έφθασε στη Βαγδάτη προκειμένου να «διαμεσολαβήσει στους σιίτες». Νωρίτερα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει αίτημα των ΗΠΑ για ιρανική κατευναστική διαμεσολάβηση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον έχει, μερικώς, κλείσει εξαιτίας της συμπεριφοράς της.

Εκεχειρία με μάχες

Στη Φαλούτζα συνεχίστηκε χτες για πολλοστή ημέρα η πολιορκία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, που διαμεσολαβεί ανάμεσα στους εξεγερμένους κατοίκους και τις κατοχικές δυνάμεις, συμφωνήθηκε να παραταθεί η εκεχειρία για άλλες 48 ώρες, προκειμένου να εφοδιαστούν με φαρμακευτικό υλικό τα 2 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Συντρίμμια φορτηγού των κατοχικών που συμμετείχε σε αυτοκινητοπομπή από τη Βαγδάτη στη Φαλούτζα και κτυπήθηκε από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Συντρίμμια φορτηγού των κατοχικών που συμμετείχε σε αυτοκινητοπομπή από τη Βαγδάτη στη Φαλούτζα και κτυπήθηκε από την ιρακινή αντίσταση
Παρ' όλα αυτά, σποραδικές σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες στη βιομηχανική ζώνη της πόλης όπου ελικόπτερα έβαλαν κατά κτιρίου από όπου εκδηλώθηκε την Τρίτη επίθεση κατά των εισβολέων με αποτέλεσμα να καταστραφούν 2 τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, την Τρίτη, παρά την εκεχειρία, σκοτώθηκαν 9 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 38 ενώ χτες σκοτώθηκαν άλλοι 5 Ιρακινοί.

Παράλληλα, επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Στη Μοσούλη, ρουκέτα που στόχευε προφανώς αστυνομικό τμήμα, έπεσε, τελικά, σε λαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άμαχοι Ιρακινοί και να τραυματιστούν 6. Στην περιοχή αλ Ανμπάρ, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις 4 πεζοναύτες, ενώ στη Βαγδάτη, ρουκέτα έπληξε το ξενοδοχείο «Σέρατον», χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Από το Πεντάγωνο ανακοινώθηκε χτες ότι από τις αρχές του μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους 87 Αμερικανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών από το «τέλος» του πολέμου σε 548. Επισήμως, έχουν τραυματιστεί 3.269 Αμερικανοί.

Ομηρίες, διαφωνίες και αποχωρήσεις

Αγνωστη παραμένει η τύχη περίπου 40 ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν απαχθεί. Η κατοχική διοίκηση δεν ήταν χτες σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι 4 σοροί που βρέθηκαν σε πρόχειρο τάφο, έξω από τη Βαγδάτη, ανήκαν σε Αμερικανούς εργαζομένους της «Halliburton», που αγνοούνται μαζί με άλλους 5 συμπατριώτες τους (στρατιώτες και εργαζομένους) από την περασμένη βδομάδα. Συνεχίζουν να αγνοούνται και οι 3 Ιάπωνες και 4 Ιταλοί, των οποίων εικόνες έχουν μεταδοθεί από αραβικά δίκτυα, αλλά οι κυβερνήσεις τους δηλώνουν ότι «δε θα υποκύψουν στον εκβιασμό των εγκληματιών και δε θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους».

Στα ερείπια του σπιτιού ενός συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων στη Σαμάρα που κατέστρεψε η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Στα ερείπια του σπιτιού ενός συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων στη Σαμάρα που κατέστρεψε η ιρακινή αντίσταση
Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος και, όπως έγινε γνωστό, πάλι λόγω του ότι η χώρα του δε συμμετέχει στην κατοχή. Το Παρίσι, όπως και η Μόσχα, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση και τόνισαν ότι χρειάζεται ο ΟΗΕ να αναλάβει κύριο ρόλο. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απομακρύνει, σήμερα και αύριο, όλους τους πολίτες της από τη χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωνε χτες, ότι οι ελεύθερες εκλογές θα είναι κομβικής σημασίας για το Ιράκ τονίζοντας, όμως, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν ανέφικτες. Ο Μπραχίμι παρουσίασε νέες προτάσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση, οι οποίες, ουσιαστικά, καταργούν το νυν διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Ενώ η κατάσταση παραμένει χαώδης, Αμερικανοί κατοχικοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι έχουν προβλήματα με τους «συμμάχους», αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τις διαφωνίες τους με τους Βρετανούς, που θεωρούνται και οι πλέον «καλοί συνεργάτες». Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, οι Βρετανοί διαφωνούν με την αμερικανική άποψη ως προς την «εισαγωγή της δημοκρατίας», ενώ κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν την παραμονή των στρατευμάτων τους στο σιιτικό νότο για να «προσεγγίσουν το Ιράν, ερήμην των Αμερικανών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις κατά της κατοχής(2007-04-11 00:00:00.0)
Επικρίσεις, ελιγμοί και «κατευναστικές» συναντήσεις(2006-10-19 00:00:00.0)
Μακελειό στις πορείες προς τη Νατζάφ(2004-08-27 00:00:00.0)
Πιέσεις και παζάρια στη Νατζάφ(2004-08-18 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος στη Νατζάφ(2004-08-12 00:00:00.0)
Καμία αυταπάτη κυριαρχίας ή ηρεμίας(2004-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ