Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος στη Νατζάφ

Εντολές της δοτής κυβέρνησης Αλάουι υποστηρίζουν ότι εκτελούν οι κατοχικές δυνάμεις αιματοκυλώντας τη Νατζάφ

Ταυτόχρονα, όμως, έκκληση για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την ιερή πόλη απηύθυνε ο Ιρακινός δοτός αντιπρόεδρος

Σε πλήρη δράση οι κατοχικοί εγκληματίες

Associated Press

Σε πλήρη δράση οι κατοχικοί εγκληματίες
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Την εξαπόλυση τελικής επίθεσης από αέρος και εδάφους κατά των σιιτών μαχητών του Μουκτάντα Σαντρ απεργάζονται, σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων, οι αμερικανικές δυνάμεις που τους πολιορκούν, σε συνεργασία με όσους άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και του νεοσύστατου στρατού έχουν αποδεχτεί να παίξουν αυτό το ρόλο. Χτες, η μισή πόλη, προς την πλευρά όπου βρίσκεται το ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί και το αρχαίο κοιμητήριο της πόλης, ήταν καλυμμένη με καπνό και συγκλονιζόταν από τις εκρήξεις και τα πυρά. Οι κάτοικοι μιλούσαν για πραγματική κόλαση.

Οι κατοχικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να κόψουν τη ροή εθελοντών από άλλες σιιτικές πόλεις, έστησαν οδοφράγματα σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες από και προς τη Νατζάφ. Αμερικανοί διοικητές υποστήριζαν ότι όλα είναι πανέτοιμα για μια «σαρωτική επίθεση» αμέσως μόλις δοθεί η σχετική εντολή.

Δε διευκρίνιζαν, όμως, αν προτίθενται να εισβάλουν στο αρχαίο κοιμητήριο και στο ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη στο σύνολο των σιιτών, όχι μόνο του Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις επέμεναν ότι έχουν λάβει το ελεύθερο από τη δοτή κυβέρνηση Αλάουι να πράξουν «ό,τι κρίνεται σκόπιμο». Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της δοτής κυβέρνησης, Ιμπραήμ Τζαφάρι, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Νατζάφ και να αφήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την τάξη στην πόλη.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και εκπρόσωπος του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Μεγάλου Αγιατολάχ Σιστάνι, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει δυσαρέσκεια και για τους ενόπλους του Σαντρ που «έδωσαν αφορμή στους ξένους να ξαναμπούν στην ιερή πόλη». Την ανάγκη επικράτησης «πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις ιρακινές παρατάξεις» εξέφρασε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα.

Εκατόμβη θυμάτων


Associated Press

Προς το παρόν, πάντως, μιλούν τα όπλα. Σύμφωνα με αποσπασματικές νοσοκομειακές πληροφορίες, στις διάφορες συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και κατοχικές δυνάμεις, μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 30 Ιρακινοί (μαχητές και πολίτες) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 219. Εκτός από τη Νατζάφ, οι χειρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Αμάρα. Οι βρετανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν θέσεις των σιιτών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 και να τραυματιστούν 50 άνθρωποι.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Κουτ, με 4 νεκρούς και 20 τραυματίες, ενώ σποραδικές μάχες ξέσπασαν, χτες, και στις πόλεις Ντουανίγια, Νασιρίγια και Βασόρα, χωρίς, όμως, να υπάρξουν αναφορές για θύματα. Από το νότο, πάντως, χτες, άρχισαν σταδιακά, και πάλι, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου μετά τη δέσμευση των σιιτών μαχητών να μην πλήξουν πετρελαιαγωγούς.

Οσο για τον ίδιο τον Μουκτάντα Σαντρ, απηύθυνε, χτες, νέο μήνυμα προς τους μαχητές του. Τους κάλεσε να πολεμήσουν μέχρι τέλους τους κατακτητές, ακόμη και αν ο ίδιος συλληφθεί ή σκοτωθεί. Επίσης, ευχαρίστησε όσους προσπαθούν για μια πολιτική αποκλιμάκωση και τόνισε ότι τάσσεται, πάντα, υπέρ της ενότητας του Ιράκ.

Εκτός από τις σιιτικές περιοχές, χτες, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην πόλη Χαν Μπενι Σάαντ, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σε ανοιχτή αγορά. Σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 10. Νωρίς το απόγευμα, αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν, για άλλη μια φορά, τη Φαλούτζα, σκοτώνοντας 4 Ιρακινούς, τραυματίζοντας δεκάδες και ισοπεδώνοντας αρκετά σπίτια. Επίσης, στη Μαχμουντίγια, άγνωστοι δολοφόνησαν ηγετικό στέλεχος του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση, που πρόσκειται στον Μεγάλο Αγιατολάχ.

Συλλήψεις

Συνελήφθησαν, χτες, για άγνωστη μέχρι χτες βράδυ αιτιολογία, 4 Ιρανοί δημοσιογράφοι από την ιρακινή αστυνομία. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν στη Βαγδάτη. Αρχικά, οι πληροφορίες μιλούσαν για απαγωγή.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε, χτες, ότι βρέθηκε νεκρός και ο 2ος Βούλγαρος οδηγός που κρατούνταν όμηρος από τις 9 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ