Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς τέλος τα «πάθη» των συμβασιούχων

Eurokinissi

Αόριστες και αντιφατικές ήταν και πάλι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου σε τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά με το θέμα των χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, που αγωνίζονται για μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία.

Από τη μια μεριά, δήλωσε ότι όποιος πληρεί τα κριτήρια που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει η σύμβασή του να γίνει αορίστου χρόνου και, από την άλλη, ότι οι επιμέρους φορείς του Δημοσίου «θα αποφασίζουν πώς θα εφαρμόζονται τα κριτήρια αυτά». Με άλλα λόγια, αφήνεται να εννοηθεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα που θα συνταχθεί δε θα υποχρεώνει στην αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αλλά τη σχετική απόφαση θα τη λαμβάνουν οι φορείς. Οι δηλώσεις αυτές μόνον ως συνέχιση του εμπαιγμού των συμβασιούχων μπορούν να θεωρηθούν.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρία από τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν. Ενα απ' αυτά είναι αν ο συμβασιούχος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ομως, οι ανάγκες αυτές ορίζονται με βάση τα επιχειρησιακά προγράμματα των φορέων του Δημοσίου. Προγράμματα, που αποσκοπούν όχι στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, αλλά του μεγάλου κεφαλαίου. Ο χρόνος που ο συμβασιούχος εργάζεται στο Δημόσιο και το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο συμβάσεων είναι τα επόμενα κριτήρια που ανέφερε ο υπουργός, χωρίς να πει και πάλι κάτι πιο συγκεκριμένο. Πάντως, όλα οδηγούν στο εξής: Πρώτον, ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ δε θέλει και δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα για εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους και, δεύτερον, ακόμα και αν το Προεδρικό Διάταγμα επιτρέψει την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, τα κριτήρια και οι διαδικασίες που θα θέτει θα είναι τέτοια που θα αποκλείουν τους περισσότερους συμβασιούχους.

  • Ανοιχτή γενική συνέλευση στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Καθαριστριών Ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου Οικονομικών, αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, και καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν. Μετά τη Συνέλευση, το σωματείο έχει αποφασίσει να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και την αναστολή των απολύσεών τους, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Απρίλη. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες απολύθηκαν άλλες 50 καθαρίστριες από το υπουργείο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ