Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον «πρέποντα χρόνο» οι αποφάσεις

Θεματοφύλακας της «εθνικής συναίνεσης» εμφανίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή μπροστά στα δημοψηφίσματα για το Κυπριακό, εμμένοντας στη στάση της «ουδετερότητας» και παραπέμποντας στον «πρέποντα χρόνο» τη δημοσιοποίηση της θέσης της.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ και να σπεύσει να πάρει θέση τις επόμενες μέρες, ενώ θεωρείται πιθανό να μην το πράξει ούτε και στη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δε φάνηκε να «συγκινείται» από τη σπουδή που επέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο όμως δεν απάντησε ούτε άσκησε κριτική για το «ναι».

«Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε λάθος πεδίο για να κάνει αντιπολιτευτικές ασκήσεις. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για αυτό», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις να ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση τις δικές της αποφάσεις, ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο».

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, ενδεικτική για τις διαθέσεις της κυβέρνησης, είναι η θέση που εξέφρασε ο Ελληνας κοινοτικός επίτροπος, Στ. Δήμας, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν για το Κυπριακό. Ο Στ. Δήμας τάχθηκε κατά της παρέμβασης των κοινοτικών παραγόντων μπροστά στα δημοψηφίσματα, επισημαίνοντας πως «θα είχε αρνητικά επακόλουθα εάν φαινόταν ότι η Επιτροπή παίρνει θέση καθώς αυτό θα εκλαμβανόταν ως μια ανεπιθύμητη ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου». Αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν» τόνισε ότι «πρέπει να είναι αλλά και να θεωρείται ότι αποτελεί δίκαιη λύση και βάση για ένα καλύτερο μέλλον». Πρέπει, συμπλήρωσε, να κατοχυρώνει την ασφάλεια της Κύπρου αλλά και να επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως κράτος και ως μέλος της ΕΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις και το πανίσχυρο ρεύμα του «όχι» που διαμορφώνεται στην Κύπρο, πέρα από τις αποφάσεις των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και οι απόψεις που εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκτεθεί υπέρ του «ναι» ή του «όχι», προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να παίξει το ρόλο του επιδιαιτητή που θα μπορεί να «συνομιλεί» με όλα τα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι ο καταλληλότερος χρόνος για να εκφράσει η κυβέρνηση τη θέση της είναι ...μετά το δημοψήφισμα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «την ευθύνη την έχει η Κύπρος και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Δεν μπορεί, πρόσθεσε, εμείς να υποκαταστήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε τον κυπριακό λαό, εκ του ασφαλούς, από την Αθήνα.

Μιλώντας λίγο αργότερα στον «Φλας» έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, που ερμηνεύουν, σε κάποιο βαθμό, τη στάση της κυβέρνησης. «Εάν πούμε υπέρ της μιας απόψεως και εναντίον της άλλης, όποια και αν είναι αυτή, επειδή θα υπάρχουν δύο τάσεις στην Κύπρο, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, τους διαιτητές, τους οποίους θα χρειαστούν οπωσδήποτε οι Κύπριοι»(!), είπε χαρακτηριστικά... «Πρέπει, είπε σε άλλο σημείο, να κρατηθεί η Ελλάδα ως εφεδρεία, ως επιδιαιτητής την επομένη του δημοψηφίσματος, για να μπορέσει να συνομιλήσει». Οσον αφορά στο χρόνο που πρέπει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση της είπε ότι «ο πρέπων χρόνος», για τον οποίο έχει μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «μετά το δημοψήφισμα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις δύο τάσεις που θα διαμορφωθούν». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, ότι με αυτό τον τρόπο «πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες», ο Μ. Εβερτ απάντησε: «Δεν πετάμε το μπαλάκι, αλλά δεν μπορεί να παριστάνουμε το καλό παιδί των Αμερικανών, ούτε των Αγγλων». Αφησε μάλιστα αιχμές κατά της στάσης του ΠΑΣΟΚ που τη μια μέρα δήλωνε ότι στήριξε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις διαπραγματεύσεις και την επόμενη μέρα «του τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια, αυτός λέει "όχι" και εμείς λέμε "ναι"».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση της το αργότερο μέχρι τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα γνωρίζει ο κυπριακός λαός την άποψη του συνόλου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας», είπε μετά από μία ακόμα συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ