Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Προσοχή στην οδήγηση και στους δρόμους - καρμανιόλες

Ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών

Eurokinissi

Με ...«φόντο» τους πέντε νεκρούς, εκ των οποίων ένα επτάχρονο αγόρι, στην Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων και τους δύο μοτοσικλετιστές που έχασαν τη ζωή τους στο «φονικό πέταλο» του Μαλιακού, την περασμένη Κυριακή, ανακοινώθηκαν τα μέτρα της Τροχαίας, ενόψει των γιορτών του Πάσχα.

Από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, τονίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για επικίνδυνες παραβάσεις, όπως η μέθη, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, το αντικανονικό προσπέρασμα, ενώ δόθηκαν εντολές με στόχο την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι επικίνδυνες διαδρομές, όπου οι οδηγοί παρακαλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, επειδή στα σημεία αυτά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πολλά τροχαία ατυχήματα. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στα εξής τμήματα των εθνικών οδών:

  • Αθηνών - Κορίνθου (Δαφνί - Ασπρόπυργος - Κακιά Σκάλα).
  • Κορίνθου - Πάτρας (τα 120ό - 129ο, 137ο και 190ό - 205ο χιλιόμετρο).
  • Κορίνθου - Τρίπολης (τα 105ο, 123ο, 129ο και 161ο χιλιόμετρο).
  • Τρίπολης - Καλαμάτας (Καλογερικό - Μεγαλόπολη - Τσακώνα).
  • Αντιρρίου - Ιωαννίνων (τα 1ο, 6ο - 10ο, 60ό - 68ο, 78ο - 79ο και 183ο - 198ο χλμ.).
  • Αθηνών - Λαμίας (κόμβος Κηφισιάς, τα 36ο - 37ο, 92ο - 98ο, 117ο - 131ο, 132ο χλμ. και το Πέταλο Μαλιακού).
  • Λαμίας - Θεσσαλονίκης (χ/θ 216-260, 263-271, 316, Τέμπη και 410-473).
  • Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.
  • Θεσσαλονίκης - Καβάλας.
  • Καβάλας - Ξάνθης (τα 31ο - 39ο χιλιόμετρο).
  • Ξάνθης - Κομοτηνής (τα 2ο - 25ο χιλιόμετρο).
  • Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης (τα 5ο - 14ο χιλιόμετρο) και Τρικάλων - Ιωαννίνων (η Κατάρα).
Με ελικόπτερα και περιπολικά

Οπως έγινε γνωστό, κατά την έξοδο, πάνω από τα κεφάλια των εκδρομέων θα πετάει ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, θα κυκλοφορούν 900 περιπολικά, 240 δίκυκλες μοτοσικλέτες, 19 γερανοί, 80 «μυστικά» οχήματα της Τροχαίας με ραντάρ, ενώ σε σύνολο οι αστυνομικοί Τροχαίας, άνδρες και γυναίκες, θα φτάνουν τους 2.200. Επικεφαλής στους δρόμους θα είναι 270 αξιωματικοί.

Στόχος του υπουργείου δεν είναι άλλος από την τήρηση του προγράμματος που ακολουθεί η «νέα» κυβέρνηση, το γνωστό ως «Καθ' οδόν 2001 - 2005», για το οποίο υπερηφανεύονται όλοι πως έχει πετύχει. Την ίδια στιγμή, πολλά σημεία των εθνικών δρόμων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση λόγω των κακοτεχνιών, ενώ η σήμανση είναι ελλιπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι έγιναν 15.732 τροχαία ατυχήματα, στα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 1.607 άνθρωποι, 2.347 είχαν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ οι ελαφρά τραυματίες είχαν φτάσει τα 18.196 άτομα. Από τα στοιχεία αυτά, λείπουν πόσοι σοβαρά τραυματισμένοι πέθαναν και πόσοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας το ασθενοφόρο...

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι στη ...«νέα» και χρυσοπληρωμένη Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, τη διετία 2000 - 2001, έχασαν τη ζωή τους 173 άτομα (147 ήταν οι βαριά τραυματισμένοι και 547 οι ελαφρότερα), ενώ στο δεύτερο δρόμο καρμανιόλα, την Εθνική Αντιρρίου - Ιωαννίνων οι νεκροί έφταναν τους 135, χωρίς φυσικά να αναφερθούμε για το τελευταίο διάστημα όπου η κατάσταση στις εθνικές οδούς παραμένει η ίδια ή αλλάζει στο ελάχιστο.

Γι' αυτούς που κινούνται κατά μήκος του εθνικού δικτύου, τα σημεία - καρμανιόλες είναι πολύ περισσότερα. Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, αυτά φτάνουν περίπου τα 4.500.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ