...στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Με ψήφο της ΠΑΣΚΕ η εκλογή της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στο προεδρείο
Με τη συγκρότηση των οργάνων της ΓΣΕΕ έπεσε και τυπικά η αυλαία του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Μια συγκρότηση που, όπως και οι ίδιες οι εργασίες του συνεδρίου, απέδειξε την κοινή πορεία των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -«Αυτόνομης Παρέμβασης»). Ετσι με ψήφους της ΠΑΣΚΕ, η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) κατέλαβε θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή και κατ' επέκταση στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Το στέλεχός της Α. Καλύβης τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή προέδρου..! Δικαιολογώντας τη στήριξη αυτή, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε την «Αυτόνομη Παρέμβαση» «χρήσιμη δύναμη» και δήλωσε ότι η παράταξή του στην ψηφοφορία θα της δώσει τη μία ψήφο που απαιτούνταν για να μπει στην ΕΕ και στο προεδρείο.
Σημειώνεται ότι για να συμμετάσχει κάποια παράταξη στην 15μελή ΕΕ, χρειαζόταν να έχει λάβει τουλάχιστον τρεις (3) έδρες στην 45μελή Διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου είχε λάβει μόλις δύο έδρες. Ετσι στην ψηφοφορία με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ, άνοιξε ο δρόμος για τη «συν-εύρεσή» τους και πάλι στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας, μαζί βεβαίως με τη ΔΑΚΕ. Η «ομοούσια τριάς» ανέλαβε και πάλι να ποδηγετήσει το εργατικό κίνημα στους μονόδρομους της ΟΝΕ και της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.
Μάλιστα η «Αυτόνομη Παρέμβαση», προφανώς για να προλάβει συνειρμούς και συμπεράσματα εις βάρος της, από την ανοιχτή πριμοδότηση της ΠΑΣΚΕ, με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η Α.Π. ζήτησε και διεκδίκησε ανοιχτά και καθαρά, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση την εκπροσώπησή της σύμφωνα με αυτό που της αναλογούσε με βάση τα αποτελέσματα του Συνεδρίου...». Τώρα το κατά πόσο της αναλογούσε, μπορεί να το απαντήσει ακόμα και ένας μαθητής του Δημοτικού. Αλλωστε αν της αναλογούσε, τότε γιατί χρειαζόταν η ψήφος της ΠΑΣΚΕ;
Ομως κάτι θα ξέρει ο Χ. Πολυζωγόπουλος για να την αποκαλεί «χρήσιμη δύναμη»! Αλλωστε ένας «αριστερός» ψάλτης στη δεξιά πολυφωνία της ΟΝΕ, της «ανταγωνιστικότητας» και της «ευρωπαϊκής πορείας» πάντα είναι χρήσιμος. Και, πράγματι, στην «Αυτόνομη Παρέμβαση» αναλογούσε κάποια θέση στην τρι-παραταξιακή πλειοψηφία. Της αναλογούσε ένα μεράδι ευθύνης, στην ίδια στρατηγική που έχει χαράξει η πλειοψηφία. Εδικαιούτο και αυτή ένα πόστο, στη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής που έχουν σύρει τη Συνομοσπονδία. Και είναι και αυτό μία πρόσθετη απόδειξη για τη σύγκρουση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μια σύγκρουση που ανάγλυφα εκφράστηκε και μέσα στις εργασίες του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.
Με συνέπεια, λοιπόν, στη γραμμή της ταξικής πάλης, η ΔΑΣ, τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ αρνήθηκαν να αναλάβουν θέση στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Απέναντι σε ένα όργανο που έχει αναγορευτεί σε ιδεολογικό και πολιτικό επιτελείο της γραμμής της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, σε ένα όργανο το οποίο φέρει τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, τα στελέχη του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι δε θα νομιμοποιήσουν την πολιτική του συμμετέχοντας σε αυτό.
Ετσι η ΔΑΣ, με βάση τις 10 έδρες που είχε λάβει στην 45μελή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατέλαβε τρεις θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή. Στις θέσεις αυτές εκλέχτηκαν οι: Γιώργος Μαυρίκος, Θοδωρής Κούτρας και Χρήστος Κατσώτης.