Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόκληση για τους λαούς

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών επιβεβαίωσε πλήρως αυτούς που τη χαρακτήριζαν από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τις σημαντικότερες, αλλά και από τις πιο απειλητικές για τους εργαζόμενους και τους λαούς των χωρών-μελών. Από τη Σύνοδο των Βρυξελλών η Ευρωπαϊκή Ενωση βγαίνει με ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά της καταστολής, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, της στρατιωτικοποίησης και της αντεργατικής πολιτικής.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αποπνέει, από κάθε παράγραφό του, το πνεύμα μιας ολοκληρωτικής στροφής της ΕΕ προς αντιδραστικότερες κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα και όσον αφορά στην προώθηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας», από τις αποφάσεις της Συνόδου και τα «συμφραζόμενα» προκύπτει ότι εντός των επόμενων μηνών θα έχουμε μια συντονισμένη επίθεση για την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εργασιακό καθεστώς και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας, δηλαδή η αύξηση των ποσοστών κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, γίνεται ο «ιερός» στόχος, για τον οποίο οι εργαζόμενοι καλούνται να δεχτούν (με «κοινωνική συναίνεση») την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους, τη μερική απασχόληση και τις συνέπειές της.

Αν η «ανταγωνιστικότητα» είναι η προκάλυψη του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων για την επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η τρομοκρατία είναι το άλλοθι για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους απαραίτητους για την επιβολή αυτής της πολιτικής.

Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και έκδοσης, ο συντονισμός κυβερνήσεων και υπηρεσιών για την παρακολούθηση και το φακέλωμα, η «ρήτρα αλληλεγγύης», η εφαρμογή όλων των «τρομο-συμφωνιών» που υπογράφτηκαν από τις 11 του Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα, η δημιουργία ειδικής θέσης συντονιστή για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της ευρωαστυνομίας, αλλά και της δικαστικής συνεργασίας, συνιστούν ένα οπλοστάσιο κατά των λαών.

Οι εργαζόμενοι, οι λαοί των χωρών-μελών της ΕΕ οφείλουν να απαντήσουν στην πολλαπλή πρόκληση. Η κινητοποίηση σε κάθε χώρα-μέλος και ο συντονισμός σε κοινοτικό επίπεδο είναι επιτακτική ανάγκη. Πολυεθνικές, τραπεζίτες, μεγάλο κεφάλαιο και κυβερνήσεις δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Σ' αυτή τη σύγκρουση κρίνονται πολλά. Κρίνονται δικαιώματα δεκαετιών που αφαιρούνται, κατακτήσεις της πολύχρονης ταξικής πάλης που καταστρατηγούνται, κρίνονται το αίμα και οι θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους, καταδυναστεύσεις, εκμετάλλευση, κρίνεται το αν θα υψωθεί εμπόδιο αντίστασης για το φρενάρισμα της επίθεσης του κεφαλαίου για να αντιστραφεί στη συνέχεια η πορεία προς τη σύγκρουση και ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.

«

Αντεπίθεση και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ο μόνος ρεαλιστικός, σήμερα, δρόμος για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εφησυχάζει», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ