Με την υπεροψία του νικητή και απαλλαγμένη από αναστολές, η κυβέρνηση προχωρά, μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές, στην πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας, προσφέροντας χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα τη συναίνεσή της στην προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με το κείμενο που περιγράφει την κοινή θέση των 15 για το Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι προεκλογικά, η Αθήνα είχε εκφράσει «σοβαρές αντιρρήσεις» με τις διατυπώσεις του κειμένου στην παράγραφο για το Κυπριακό, καθώς οι εταίροι δεν επιθυμούσαν να περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά αντίθετα, μια χαλαρή αναφορά σε φράσεις από τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι.
Από την πλευρά της, η Αθήνα, προεκλογικά, επέμεινε πως πρέπει να γίνει σαφής και δεσμευτική αναφορά στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που επιμένουν στον Ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κυπριακού κράτους.
Τελικά, οι «αντιρρήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν με την επανεκλογή της και όπως λένε παράγοντες του ΥΠΕΞ «εκτιμήθηκε πως η σαφής αναφορά στα Συμπεράσματα του Ελσίνκι» καλύπτει τις θέσεις της Αθήνας.
Πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΞ, η κίνηση αυτή απλώς αποτελεί το πρώτο δείγμα της «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης, να συνεχίσει την πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι περί το τέλος της βδομάδας, θα βρεθεί στην Αθήνα η ομάδα Τούρκων διπλωματών η οποία συνεργάζεται με την αντίστοιχη ελληνική, για την προώθηση της Τουρκίας προς την ΕΕ και την ένταξή της στις δομές της κοινότητας.