ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ εκτόξευσαν κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Τσάβες περί «αντιδημοκρατικών δραστηριοτήτων» μην περιμένοντας καν την ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Η σπουδή των Αμερικανών στόχο είχε να καλύψει τις «αυθόρμητες διαδηλώσεις» που ξεσπούσαν όλως τυχαίως στις πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας Καράκας...
Βιάστηκε και δεν πρόλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας, που προχώρησε στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας ότι εκ των 3,4 εκατομμυρίων υπογραφών που συλλέχτηκαν για την προσφυγή σε δημοψήφισμα αναφορικά με την αποπομπή του Προέδρου Ούγο Τσάβες από το αξίωμά του, μόνο 1.832.493 επικυρώθηκαν, ενώ αμφισβητείται ακόμη η νομιμότητα 876.016 ψήφων, για τις οποίες θα ξαναστηθούν 2.700 κάλπες από τις 18 έως τις 20 του Μάρτη... Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται περισσότερες από 2,4 εκατ. υπογραφές για προσφυγή σε δημοψήφισμα, ενώ εάν επαληθευτούν οι 876.016 υπογραφές το συνολικό νούμερο των 2.708.509 υπογραφών είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το όριο.
Παράλληλα, λίγες ώρες αργότερα τόσο το Κέντρο Κάρτερ όσο και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών -δύο οργανισμοί που έχουν 50 παρατηρητές οι οποίοι εξετάζουν από τον περασμένο Δεκέμβρη μαζί με το CNE τη νομιμότητα των υπογραφών - με κοινή ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι η διαδικασία επικύρωσης ήταν απολύτως «δίκαιη και διαφανής», ενώ «αναφορικά με κάποιες ασυμφωνίες που είχαμε σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης το CNE έκανε δεκτές κάποιες προτάσεις μας»... Εξ ου και η επανάληψη της κάλπης.
Δεν περίμεναν όμως οι Αμερικανοί ιθύνοντες... Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, είχε εκφράσει πρωτύτερα «τις ανησυχίες» της Ουάσιγκτον και κάλεσε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει την αποστολή του και με διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου ο λαός της Βενεζουέλας να μπορέσει να ακούσει τη φωνή του στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής διαδικασίας». Αλλά κι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υπεύθυνος για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ρότζερ Νοριέγα, εξέφρασε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου την εκτίμηση πως η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι «πολύ ανησυχητική» για την Ουάσιγκτον και κατήγγειλε τις «κλιμακούμενες αντιδημοκρατικές πράξεις» του Τσάβες, που έχουν βυθίσει επί τρία χρόνια τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.
Και μια και ο λόγος για αντιδημοκρατικές πράξεις, ας θυμηθεί κανείς τι προηγήθηκε της ανακοίνωσης και τι ακολούθησε. «Αυθόρμητες» διαδηλώσεις κάποιων εκατοντάδων «εξοργισμένων πολιτών», οπλισμένων. Βόμβες μολότοφ. Φωτιές... Ας κάνει κάποιος τη σύγκριση με τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Κυριακής ενάντια στα σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ.
Το σχέδιο δράσης της «κοινωνίας των πολιτών» απολύτως «αυθόρμητο». Μόλις δέκα μέρες πριν οι αρχές της Βενεζουέλας είχαν κατασχέσει μεγάλο φορτίο όπλων Μ16 που στάλθηκε από τις ΗΠΑ. Χτες, ο βουλευτής Ισμαέλ Γκαρσία κατήγγειλε συντονισμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, που μέρος του ήταν το χτύπημα της αμερικανικής πρεσβείας. Επίθεση, που θα σήμανε και την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ. Επίσης, σύμφωνα με το Vheadline και το Venpres, συνελήφθη και ο Οσκαρ Μέλο, συντονιστής των διαδηλώσεων της «αντιπολίτευσης», ο οποίος είχε στο αυτοκίνητό του δύο τουφέκια FAL. Ο Μέλο σχετίζεται με την οργάνωση Bandera Roja (κόκκινη σημαία), η οποία προκάλεσε και το πραξικόπημα τον Απρίλη του 2002. Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες - κατά το Venpres - των βουλευτών Φρέντι Κοντρέρας, από το κόμμα Patria Para Todos(PPT), και Χένρι Πάρα, από το ΚΚ Βενεζουέλας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν παράνομες συναντήσεις με στελέχη της Coordinadora Democratica (CD) και συγκεκριμένα ο γραμματέας πολιτικών υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας, Τζο Ρελντ.
Η ανάμειξη των ΗΠΑ είναι δεδομένη, εντούτοις, αυτό που πραγματικά μέτρησε χτες αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα είναι η επαγρύπνηση και άμεση κινητοποίηση του λαού. Οπως τη δύσκολη νύχτα της Τρίτης και όλες τις νύχτες που έρχονται, στο πλευρό της μπολιβαριανής επανάστασης.