Χτες συμπληρώθηκαν ακριβώς 7 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη στο Λεκανοπέδιο και οι χιλιάδες σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να περνούν «μαύρες μέρες», αφού το δράμα τους δεν προσφέρεται πλέον ούτε για προεκλογική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι πριν δύο μέρες αιτήσεις για τη χορήγηση της ανεπαρκούς έστω στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των σπιτιών τους είχαν υποβάλει μόνο 3.794 σεισμόπληκτοι, εκ των οποίων είχαν εγκριθεί μόνο οι 1.120 από αυτές. Το ποσοστό όλων αυτών δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 2% των σεισμοπλήκτων που ζουν σε ακατάλληλα σπίτια («κόκκινα» και «κίτρινα»), οι οποίοι ανέρχονται σε 95.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βασική αιτία για την κατάσταση αυτή είναι προφανώς η φοβερή γραφειοκρατία που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, μαζί με τα ανεπαρκή τιμολόγια που δεν καλύπτουν ούτε στο μισό το κόστος της αποκατάστασης. Παράλληλα, πάνω από 1.500 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα» δεν έχουν ακόμη - 7 μήνες από το σεισμό - κατεδαφιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περίοικοι ή οι ιδιοκτήτες τους από πιθανή ξαφνική τους κατάρρευση. Τέλος, ατιμώρητοι παραμένουν οι αίτιοι του θανάτου 154 ανθρώπων που βρίσκονταν στα 31 κτίρια που κατέρρευσαν, καθώς το έργο της Επιτροπής Διερεύνησης των αιτίων που έχει συστήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με «βήματα χελώνας», αναζητώντας ακόμη τους... εξαφανισμένους φακέλους!
Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα το ΚΚΕ, μόνο η συλλογική δράση των εργαζομένων μπορεί να επιβάλει την άμεση και ουσιαστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των σεισμοπαθών, αλλά και τη γενικότερη αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Ολα αυτά απαιτούν βέβαια μια άλλη πολιτική που δεν μπορούν, ούτε θέλουν να ακολουθήσουν οι δύο «μονομάχοι».
Ενδεικτική της πολύχρονης ταλαιπωρίας, που περιμένει και τους σεισμόπληκτους της Αττικής, είναι και η επιστολή που μας έστειλε ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης Δημήτρης Σμυρνιώτης, που ακόμη παιδεύεται να πάρει βεβαίωση καθορισμού δανείου για ένα σπίτι που επλήγη από τους σεισμούς του Αιγίου που έγιναν το 1996!
«Με την υπ' αριθμόν 3584/15-6-99 αίτησή μου στον ΤΑΣ Αιγίου - αναφέρει ο καθηγητής - ζητώ βεβαίωση καθορισμού δανείου για σεισμόπληκτο ακίνητό μου στον Πλάτανο Αιγίου που κατεδάφισα αμέσως μόλις έλαβα γνώση της σχετικής έγκρισης από τον εν λόγω Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Αφού παρήλθε το νόμιμο δίμηνο χωρίς αποτέλεσμα, διαμαρτυρήθηκα αρμοδίως, σ' όλους τους τόνους, για τη μη, έστω, έγγραφη προς εμένα, αιτιολόγηση αυτής της καθυστέρησης. Η απάντηση ήταν παραπομπή από αρμόδιο σε αρμόδιο, καθησυχαστικές απαντήσεις κ.λπ.
Πέντε μήνες έχουν περάσει από τότε που υπέβαλα το σχετικό αίτημα στον ΤΑΣ Αιγίου και κανένα αποτέλεσμα, παρά τα όσα ο νόμος ορίζει για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών σε 60 μέρες ή ενημέρωσής τους σ' αυτό το διάστημα. Σημειωτέον ότι στο παραπάνω πεντάμηνο δε συμπεριλαμβάνεται η διακοπή λειτουργίας του ΤΑΣ Αιγίου λόγω του σεισμού της 7/9/99 των Αθηνών.
Ελπίζω - καταλήγει ο επιστολογράφος - στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων για την προώθηση της υπόθεσής μου, που άρχισε με την υπ' αρ. 8436/97 αίτηση, χωρίς να χρειαστεί και πάλι να απασχολήσω τις φιλόξενες στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας»...