ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Ιράν, την Παρασκευή, εν μέσω σοβαρότατης πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων «μεταρρυθμιστών» και τη, στη συνέχεια, απόφαση για μποϊκοτάζ της διαδικασίας που έλαβαν τα «μεταρρυθμιστικά» κόμματα. Παρ' όλα αυτά, έντονες είναι ήδη οι αντεγκλήσεις της Τεχεράνης τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά, τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή καταλαμβάνουν βουλευτές που πρόσκεινται στον «συντηρητικό» αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως άλλωστε αναμενόταν, αφού συμμετείχαν σχεδόν μόνοι τους στην εκλογική αναμέτρηση. Μέχρι στιγμής, οι «μεταρρυθμιστές» καταλαμβάνουν μόλις 40 έδρες, έναντι 190 που κατείχαν στην περασμένη Βουλή των 290 εδρών. Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το οριστικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, που θα αποδειχθεί και ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού στόχος του μποϊκοτάζ ήταν να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι «οι Ιρανοί ψήφισαν μαζικά». Αντίθετα, οι ανταποκριτές υποστήριζαν ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 40%, πολύ χαμηλότερα από ό,τι συνήθως.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε «απογοητευμένος» για την παραβίαση «της ελευθερίας του λόγου» και εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν «οι προσπάθειες για δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα», δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό του ιρανικού λαού. Είχαν προηγηθεί ανάλογα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τόνισε ότι οι ιρανικές εκλογές διεξήχθησαν με τρόπο που δε συνάδει «με τα διεθνή πρότυπα».
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από Ευρωπαίους διπλωμάτες που υποστήριζαν ότι «έγινε βήμα προς τα πίσω για τη δημοκρατία στο Ιράν, αφού δεν έγιναν σεβαστά τα διεθνή πρότυπα ελεύθερης διεξαγωγής εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα θα επηρεαστούν οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν», χωρίς, όμως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Εντονα αντέδρασε η Τεχεράνη, καλώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της «με παρεμβατικά και απαράδεκτα σχόλια, που δείχνουν άγνοια για την πραγματικότητα και την πολυπλοκότητα της ιρανικής πραγματικότητας».