Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΙΑΝ
Κορύφωση του δράματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΪΑΜΙ - ΑΒΑΝΑ.-

Η άφιξη του πατέρα του μικρού Ελιάν, που έχει καταστεί όμηρος στα χέρια της κοινότητας των Κουβανών εμιγκρέδων, ίσως αποτελέσει την τελευταία σκηνή του πολιτικού και νομικού δράματος, που παίζεται εδώ και τεσσεράμισι μήνες. Πάντως, οι Κουβανοί των ΗΠΑ ακονίζουν τα «μαχαίρια τους», αφού γι' αυτούς η άφιξη σημαίνει «ότι η μάχη τώρα αρχίζει».

Ο πατέρας του μικρού Ελιάν, Χουάν Μιγκέλ Γκονζάλες, έφθασε χθες με μέλη της οικογένειάς του στις ΗΠΑ, ενώ τα πρώτα του λόγια ήταν ότι αυτό που επιζητά είναι να ξανασμίξει άμεσα με το γιο του και να τερματιστεί αυτή η διαμάχη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, την Κούβα. Οι δηλώσεις του είναι χαρακτηριστικές για το πώς βιώνει ο ίδιος το καθεστώς ομηρίας, σε «χρυσό κλουβί», του γιου του. «Μέχρι στιγμής, είναι μία αγωνιώδης εμπειρία να βλέπω το γιο μου να υποβάλλεται σε απάνθρωπες και σκληρές ψυχολογικές πιέσεις» και πρόσθεσε ότι είναι στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει τέρμα στο δράμα και τις σκοπιμότητες και κάλεσε ανοιχτά τις ΗΠΑ να του δώσουν πίσω το γιο του.

Λίγο νωρίτερα, από την κουβανική πρωτεύουσα, ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, καθώς υποστήριξε ότι ο Ελιάν θα επιστρέψει σύντομα στον πατέρα του και ότι είναι θέμα ημερών ο επαναπατρισμός τους. «Είναι αναπόφευκτο», τόνισε ο Κάστρο, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε φοιτητές από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ υποστήριξε ότι η υπόθεση θα έχει λήξει σε περίπου τρεις μέρες. Αν και όπως τόνισε ο Κουβανός Πρόεδρος το πρόβλημα είναι ότι ...η αμερικανική κυβέρνηση δε γνωρίζει ακόμη το πώς θα παραδοθεί το παιδί στον πατέρα του.

Λίγο πιο βόρεια και λίγο μετά την άφιξη του πατέρα Γκονζάλες, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως αναμένεται ο 6χρονος Ελιάν Γκονζάλες να ξανασμίξει με τον πατέρα του «μέσα στις επόμενες μέρες», βάζοντας έτσι, τέλος, στην τετράμηνη διαμάχη για την επιμέλεια του μικρού.

Ωστόσο, οι συγγενείς του παιδιού στο Μαϊάμι το έχουν μεταφέρει σε μυστική τοποθεσία... ενώ έξω από το σπίτι του συγγενή του Λάζαρο Γκονζάλες, στη μικρή Αβάνα, διάφοροι Κουβανοί μετανάστες έχουν κατασκηνώσει, ανεβάζοντας παράλληλα τους τόνους της αντιπαράθεσης, απειλώντας με βίαιες ενέργειες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα(2014-10-23 00:00:00.0)
Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα(2014-10-21 00:00:00.0)
Ημερομηνία για την επανεξέταση του Φερνάντο και του Ραμόν(2009-10-31 00:00:00.0)
Δυναμώνει το κίνημα στήριξης(2009-10-22 00:00:00.0)
Νέα άδικη απόφαση για τους πέντε Κουβανούς(2008-06-06 00:00:00.0)
Ηρεμη η επιστροφή στο «σπίτι»(2000-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ