Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Γεφύρι της Αρτας» η Ομόνοια

Eurokinissi

Σε σύγχρονο ...«γεφύρι της Αρτας» έχει μετατραπεί η πλατεία της Ομόνοιας. Ετσι, μετά από απανωτές αλλαγές - με το γνωστό αποτέλεσμα στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών - ο Δήμος Αθηναίων δέχτηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο νέες αλλαγές στην πλατεία.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Εταιρίας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών (ΕΕΑΧΑ) να γίνουν ...«διορθωτικές παρεμβάσεις στην πλατεία Ομόνοιας, που όμως δε θα είναι και τελικές», όπως είπε η δήμαρχος, Ντ. Μπακογιάννη. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ήταν ο μοναδικός που καταψήφισε την πρόταση.

«Εχουμε ένα συνεχές ράβε-ξήλωνε», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «για έργα που στοίχισαν δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό». Πράγματι, όπως είπε η Ντ. Μπακογιάννη, «οι αλλαγές που προτείνονται δε θα είναι μόνιμες». Αντιθέτως, και επειδή «υπάρχει λίγος χρόνος μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι δεν υπάρχει χρόνος για μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν στην πλατεία αμέσως μετά τους Αγώνες». Οπως είπε, οι πρώτες, διορθωτικές, παρεμβάσεις, θα γίνουν με χρήματα της ΕΕΑΧΑ, ενώ οι μεγάλες παρεμβάσεις μετά το πέρας των ΟΑ θα γίνουν με χρήματα του Δήμου Αθηναίων. Δηλαδή, με λεφτά των δημοτών.

«Προτείνουμε», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «να μη δεχτούμε την πρόταση της ΕΕΑΧΑ. Να μην έχουμε ως ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντίθετα, οι αλλαγές να γίνουν μετά από ενδελεχή μελέτη και όσο το δυνατό μικρότερα έξοδα»...

Σχολείο στη Λιοσίων

Την απόφασή του να κατασκευαστεί σχολείο και όχι σούπερ μάρκετ, στο οικόπεδο της οδού Λιοσίων 132 και Αγ. Μελετίου, επιβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων στην προχτεσινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, το ΔΣ, ομόφωνα, με μία μόνο αποχή, αποφάσισε τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών, την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσα στο 2004 για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο και το χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρου σχολείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο έχουν αρχίσει οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή σούπερ μάρκετ, από την εταιρία «ΛΙΝΤΛ ΑΕ», γερμανικών συμφερόντων. Η σχολική κοινότητα αντέδρασε άμεσα ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» έφερε το θέμα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο (22/1), όπου το σώμα εκφράστηκε υπέρ της κατασκευής σχολείου.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας «καταγγέλλει τις προσπάθειες ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων και συγκεκριμένα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ "LIDL", γερμανικών συμφερόντων, να οικοδομήσει - με εντατικές εργασίες ακόμη και τη νύχτα - νέο κτίριο σε χώρο οριστικά χαρακτηρισμένο και δεσμευμένο για σχολική στέγη κοντά στην πλατεία Αττικής».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας «ΛΙΝΤΛ», κ. Ζάχος, έκανε εκτενή αναφορά στα χρήματα που ξόδεψε για την αγορά του χώρου και τις οικοδομικές εργασίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε γνώριζε πως ο χώρος ήταν υποψήφιος για δημιουργία σχολείου.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, επισήμανε στην τοποθέτησή του πως «είναι σε όλους μας γνωστές οι ανάγκες της Αθήνας για σχολεία. Και ασφαλώς, δεν είναι δυνατό για ένα τέτοιο ζήτημα να ισχυριζόμαστε πως πρόκειται για "κεραυνό εν αιθρία", όπως έκανε ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας. Ωστόσο, είναι ανάγκη να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα κάνουν την απόφασή μας να εφαρμοστεί όσο το δυνατό ταχύτερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ