Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Ιδια πολιτική!

Με εξαγγελίες - πυροτεχνήματα, που έχουν στόχο να παραπλανήσουν προεκλογικά τους μικρούς ΕΒΕ, απάντησε ο Γ. Παπανδρέου στη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες, λόγω της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει ο ίδιος νέος πρόεδρός του. Το «νέο» πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, παρόμοιο με αυτό της ΝΔ στην ουσία, αλλά και στις υποσχέσεις, τα... υπονοούμενα και τα φτηνά «γλυκόλογα» για τους μικρούς επιχειρηματίες, φιλοξενεί μέτρα που μόνο «φιλικά» προς τους ΕΒΕ δεν είναι, αφού ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα λόγια.

Τι εξήγγειλε πραγματικά ο Γ. Παπανδρέου και με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; Αντί να καταργήσει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, μια μακροχρόνια «πληγή» για τις μικρές επιχειρήσεις, τα ενισχύει με την τριετή «προαιρετική» ένταξη σε ένα σύστημα φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο ΦΠΑ και εισόδημα θα υπολογίζονται με ένα σταθερό συντελεστή στο ύψος των αγορών. Το σύστημα προβλέπει και ελάχιστη φορολογική υποχρέωση 300 ευρώ ανά έτος. Αφού «έλυσε» αυτό το βασικό ζήτημα συμπλήρωσε τα επιμέρους στοιχεία για τήρηση ενός μόνο βιβλίου αγορών εάν οι αγορές είναι μέχρι 100.000 ευρώ, έκπτωση ΦΠΑ... επενδύσεων, υπολογισμό του φόρου με βάση τα εισοδήματα προηγούμενου έτους, αναδρομικό έλεγχο των βιβλίων μέχρι διετία. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι επιπλέον απόλυτα ασαφή ως προς το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν τελικά οι μικροί ΕΒΕ. Αόριστα όσον αφορά την εφαρμογή της συνάφειας και το χρονικό εύρος της. Ενισχυτικά των όσων προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος φορολογικός νόμος, που θεσπίζει τη φορολόγηση με βάση τις φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα με τρόπο ισοπεδωτικό.

Με πρόσχημα την «προστασία» των μικρών επιχειρήσεων από τον σκληρό ανταγωνισμό των μεγάλων, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται κίνητρα για τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων: Μείωση φόρου κατά 10% για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρίας που προκύπτει από συγχώνευση μικρών εταιριών ΟΕ και ΕΕ. Εφαρμογή και σε αυτές τις επιχειρήσεις των κινήτρων που ισχύουν για τη συγχώνευση ΑΕ και ΕΠΕ. Απαλλαγή του 25% των κερδών από τη φορολογία για μια πενταετία. Ομως, η κατεύθυνση για συγχώνευση των μικρών επιχειρήσεων δεν είναι ούτε νέα, ούτε κατοχυρωμένη από τον Γ. Παπανδρέου. Αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στοχεύει στη μεγέθυνση των εταιριών και μια πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Συνδέεται με τη θέση της ΕΕ ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν μεγάλες - όσες επιβιώσουν - και αφορά κυρίως «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κομισιόν, με εκατοντάδες εργαζόμενους και τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα των μικρών!

Επισφράγιση του εμπαιγμού προς τους ΕΒΕ είναι όσα αναφέρονται σχετικά με τους συνεταιρισμούς. Παρουσιάζεται ως κίνητρο δημιουργίας συνεταιρισμών η «σταδιακή μείωση της φορολογίας τους κατά 10 μονάδες», ώστε η φορολόγησή τους να πάει από το 35% στο 25%. Η εξαγγελία εκτός από αόριστη είναι και δημαγωγική. Δε συνοδεύεται από οποιοδήποτε άλλο μέτρο στήριξης των συνεταιρισμών. Δε συνδυάζεται με κλαδικές και περιφερειακές πολιτικές στήριξης της ντόπιας παραγωγής. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται μια πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων ντόπιων και πολυεθνικών επιχειρήσεων, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι συνεταιρισμοί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ