Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΗΣ
Δεν υπάρχει καλός και κακός «λάκκος των λεόντων»

«Πάνω απ' όλα, είμαστε εδώ γιατί το δίλημμα τούτων των εκλογών είναι υποταγή ή αντίσταση και όχι καλύτερη ή χειρότερη διαχείριση στα πλαίσια της υποταγής, γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή πτώση από τον γκρεμό, δεν υπάρχει καλός και κακός "λάκκος των λεόντων"». Τα παραπάνω τόνισε, στο σύντομο χαιρετισμό του, στη χτεσινή, μεγαλειώδη συγκέντρωση, ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Αθήνας. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το χαιρετισμό του Γιώργου Ρούση:

«Πολίτες εσείς της Αθήνας, που ορθώσατε μαζικά ανάστημα ανθρωπιάς και αντίστασης, όταν η πράσινη δεξιά, η δεξιά που κρύβει το αληθινό της προσωπείο, οδήγησε τη χώρα μας στα έσχατα όρια της ντροπής, στα έσχατα όρια της υποταγής, με την παράδοση του Οτσαλάν και την ολόπλευρη συμμετοχή της στη σφαγή της Γιουγκοσλαβίας.

Πολίτες, που, όταν τιμούσατε την Ελλάδα και θυμίσατε πως εδώ είναι ο τόπος του Ξένιου Δία και της ΕΑΜικής Αντίστασης, σας κατηγορούσαν ότι την εκθέτετε στους εγκληματίες συμμάχους μας, να 'μαστε και πάλι εδώ, ενωμένοι με το ΚΚΕ. Με την πιο συνεπή, μαζική, πολιτική δύναμη αντίστασης, που δεν κλείνει το μάτι στην αστική εξουσία και που προτάσσει το αντίπαλο δέος του λαϊκού μετώπου, ως μόνο ικανό να γυρίσει και πάλι τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

- Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο. Και δεν πάει άλλο, όχι μόνο με τη φτώχεια, την ανεργία, την αμφισβήτηση κατακτήσεων κερδισμένων με σκληρούς αγώνες, με το ξεπούλημα της Ελλάδας ολάκερης, αλλά και με την αλλοτρίωση της ίδιας της ανθρωπιάς μας.

- Είμαστε εδώ γιατί αρνούμαστε να μετατραπούμε σε ρινόκερους και επιμένουμε να παραμένουμε άνθρωποι.

- Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα πιο απλά, τα πιο αυτονόητα, που τα κατάντησαν τα πιο δύσκολα.

- Είμαστε εδώ γιατί διεκδικούμε το δικαίωμα στο όνειρο κι αρνούμαστε να δεχτούμε ότι το πιο επίκαιρο από ποτέ δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα υπέρ της βαρβαρότητας. Τους απαντάμε ότι απέναντι στο Βασίλειο του Μαμμωνά, στο μονοθεϊσμό του χρήματος, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, αυτοί οι κατ' εξοχήν δογματικοί, σήμερα είναι πιο επίκαιρη, αλλά και πιο εφικτή από ποτέ η άλλη λύση, η κομμουνιστική, το Βασίλειο του ελεύθερου ανθρώπου, που ανεμπόδιστα θα αναπτύσσει τις ικανότητές του.

- Αλλά πάνω απ' όλα και άμεσα, πριν είναι πολύ αργά, είμαστε εδώ γιατί το δίλημμα τούτων των εκλογών είναι υποταγή ή αντίσταση και όχι καλύτερη ή χειρότερη διαχείριση στα πλαίσια της υποταγής, γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή πτώση από το γκρεμό, δεν υπάρχει καλός και κακός "λάκκος των λεόντων"».

Κόκκινη και η σημαία της λογικής

«Οπως λέει και ο ποιητής», συνέχισε ο ομιλητής, «το ζήτημα έχει πια τεθεί. "`Η θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε, όπως αυτός ο δραπέτης ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί τους". Και τούτος ο πύργος, ελάχιστη προϋπόθεση για κάθε παραπέρα βήμα προς τα μπρος, δεν μπορεί να είναι σήμερα άλλος από το λαϊκό μέτωπο, που δεν μπορεί να ορθωθεί δίχως το ΚΚΕ, ούτε, όμως, πρέπει να περιορίζεται στο ΚΚΕ, αλλά να αγκαλιάσει όλες τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις, που είναι αποφασισμένες να αντιταχθούν αταλάντευτα στη "νέα τάξη" και τους ντόπιους εκπροσώπους της.

Ξεπερνώντας τις όποιες πικρίες του παρελθόντος, ξεπερνώντας τις όποιες υπαρκτές διαφορές, που, έτσι κι αλλιώς, μόνο μέσα από την κοινή πάλη, τη συνεύρεση και το δίχως προκαταλήψεις διάλογο μπορούν να λυθούν, ξεπερνώντας μικροεγωισμούς και, κυρίως, έχοντας σαν κριτήριο την κοινωνία και όχι τους οργανωτικούς μικρόκοσμους, όλοι μαζί να χτίσουμε το αντίπαλο δέος, όλοι μαζί να αντισταθούμε στο νέο δυτικό μεσαίωνα. Να αντισταθούμε στο νέο δόγμα "ανήκουμε στη βαρβαρότητα", που συμπληρώνει το "ανήκουμε στη Δύση".

Και σε τούτες τις δύσκολες, για την πατρίδα μας και την ανθρωπότητα, εποχές, δεν έχουμε το δικαίωμα να προτάσσουμε την όποια ιδεολογική μας "καθαρότητα", δεν έχουμε το δικαίωμα της παραίτησης και της εγκατάλειψης στη μοίρα μας, δεν έχουμε το δικαίωμα έστω να κουραστούμε, να θυμώνουμε.

Γιατί, κακά τα ψέματα, η σιωπή, η αποχή σημαίνει συνενοχή. Γιατί δεν πάει άλλο, Τώρα ΚΚΕ. Ως ελάχιστη συμβολή αντίστασης, ως ελάχιστη πράξη αξιοπρέπειας. Και από τη Δευτέρα και πάλι μαζί, για να ορθώσουμε το δικό μας μέτωπο απέναντι στο μέτωπο της μπλε και της πράσινης δεξιάς.Γιατί, όχι μόνο η σημαία του δίκιου, αλλά, όπως είπε ο Μπρεχτ, και η σημαία της λογικής είναι κόκκινη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ