Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίτιμος διδάκτωρ ο Πίντερ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το γιορτασμό των 75 χρόνων της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση ο παγκόσμιας φήμης θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος είναι προσκεκλημένος του Τμήματος Αγγλικής του Πανεπιστημίου και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 του Απρίλη.

Ο διακεκριμένος Αγγλος θεατρικός συγγραφέας θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την Τρίτη 18 Απρίλη και ώρα 7 μ.μ. Τον καθιερωμένο έπαινο προς τον τιμώμενο θα εκφωνήσει η καθηγήτρια της Θεατρολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ελισάβετ Σακελλαρίδου. Μετά την τελετή της αναγόρευσης θα ακολουθήσει ομιλία του τιμώμενου. Η τελετή θα κλείσει με θεατρική παράσταση από την ομάδα «Bald Theatre» του Τμήματος Αγγλικής. Θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε σκηνές από τα θεατρικά έργα «Τοπίο» και «Τέφρα και σκιά» και παράσταση - σπουδή πάνω στον «Επιστάτη».

Το ελληνικό κοινό γνωρίστηκε με το έργο του Χάρολντ Πίντερ το 1961 με το «Δωμάτιο». Στη συνέχεια, σχεδόν όλα του τα έργα, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, παρουσιάστηκαν από ελληνικούς θιάσους. Ιδιαίτερα το Θέατρο Τέχνης και εν συνεχεία το «Απλό» συνέβαλαν ώστε να εδραιωθεί ο Πίντερ ως ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα σύγχρονων συγγραφέων στην ελληνική σκηνή.

Την τελετή θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις. Την Κυριακή 16 του Απρίλη, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» θα προβληθούν ταινίες με σενάρια του Πίντερ. Από τις 12 μέχρι τις 23 του Απρίλη θα γίνει παραστασιολογική έκθεση με θέμα τα έργα του συγγραφέα. Στις 17 του Απρίλη και ώρα 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν σκηνικές αναγνώσεις αποσπασμάτων του τελευταίου έργου του Πίντερ «Γιορτή» από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και από το «Φεγγαρόφωτο» από τη θεατρική ομάδα του Τμήματος Αγγλικής, στο μεγάλο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στη συνέχεια ο Χάρολντ Πίντερ θα υπογράψει βιβλία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ