Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βιάζονται να ξεπουλήσουν

Το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού εκτελώντας κυβερνητικές εντολές καλεί τους Γάλλους να υπογράψουν «εδώ και τώρα»

Αποψη από κινητοποίηση των εργαζομένων στην τράπεζα, την προηγούμενη βδομάδα
Αποψη από κινητοποίηση των εργαζομένων στην τράπεζα, την προηγούμενη βδομάδα
Με τις εντολές της κυβέρνησης και τη βούλα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (πρώτα και κύρια της φιλοκυβερνητικής ΠΑΣΚΕ) το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) έδωσε την τελική έγκριση για το οριστικό ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας στη γαλλική Societe Generale. Πρόκειται για μια ακόμη κρατιμονοπωλιακή ρύθμιση, στην κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων - εξαγορών σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση πραγματώθηκε «εν κρυπτώ και παραβύστω», χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε το τίμημα της πώλησης ούτε οι όροι των συμβάσεων που θα υπογραφούν ούτε, βέβαια, οι δήθεν «βελτιωτικές προτάσεις» που υποτίθεται έκαναν οι Γάλλοι. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω τη «νύφη» θα πληρώσουν πρώτοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με κύμα εκτεταμένων απολύσεων. Η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΔΣ του ΜΤΣ αναφέρει ότι «αποφάσισε να ανακηρύξει ως οριστικό επενδυτή τη Societe Generale μετά τις διεξαχθείσες διαπραγματεύσεις και την επιτευχθείσα βελτίωση της προσφοράς». «Κατόπιν τούτου» καταλήγει η ανακοίνωση, η «SG θα κληθεί άμεσα να υπογράψει τις τελικές συμβάσεις».

Οποιες και αν είναι οι νομικές συμβάσεις που θα υπογραφούν, είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ούτε επίσης και τα συμφέροντα του βασικού μετόχου (ΜΤΣ) της Γενικής. Υπενθυμίζουμε το παράδειγμα της συγχώνευσης της ΕΤΒΑ με τον όμιλο Πειραιώς και την απόφαση των μεγαλομετόχων της τελευταίας να αλλάξουν με το «έτσι θέλω» τους όρους, σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Η ανακοίνωση του ΜΤΣ επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, οι οποίοι όμως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με την κήρυξη νέας απεργίας τη μέρα που θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων. Πλάτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις έβαλαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ορισμένοι προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας (δεύτερου μετόχου) αρνήθηκε να δεχτεί πρόταση της «Ανανεωτικής» και άλλων δυνάμεων, να μπλοκάρει τη διαδικασία με ασφαλιστικά ή άλλα μέτρα.

  • Ο εμπαιγμός των εργαζομένων γίνεται ολοφάνερος και από την επίσημη ανακοίνωση της Societe Generale, στην οποία δε γίνεται νύξη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας. Σε πρώτη φάση θα μεταβιβαστεί το 22,34% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 6 ευρώ ανά μετοχή. Στην ίδια τιμή θα γίνει και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (από την οποία θα παραιτηθούν οι παλιοί μέτοχοι), όπως και η δημόσια προσφορά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ