Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διεκδίκησαν αγωνιστικά το δίκιο τους

Συγκέντρωση και κατάληψη, χτες, της Νομαρχίας Μαγνησίας από τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου και του Αλμυρού

Σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Μαγνησίας προχώρησαν, χτες το πρωί, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, διεκδικώντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους που δημιουργούνται, εξαιτίας των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ για την ελαιοκαλλιέργεια. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Πηλίου και Αλμυρού, εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία, διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, το κυριότερο από τα οποία είναι η άμεση καταβολή των επιδοτήσεων για το σύνολο της δηλωθείσας παραγωγής ελαιολάδου.

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα «οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν, τα τελευταία χρόνια, οξύτατα προβλήματα, η εξέλιξη των οποίων μπορεί να κρίνει, στην κυριολεξία, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών μας και το μέλλον των νέων μας». Και υπογραμμίζεται: «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων του ελαιολάδου, που, ως γνωστόν, κάθε χρόνο, καταβάλλονται μέσα στο Δεκέμβρη, δίνοντας μια οικονομική ανάσα στους ελαιοπαραγωγούς».

Σ' αυτά τα προβλήματα και στην ανάγκη επίλυσής τους αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων που μίλησαν στη συγκέντρωση.

Στη χτεσινή κινητοποίηση μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών απέστειλε ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Γνωρίζουν ότι δεν αρκεί η μάχη να δοθεί μόνο στους δρόμους, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Και χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη καταψήφισης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ενίσχυσης του ΚΚΕ, του κόμματος που βρίσκεται, με συνέπεια, στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Συμπαραστέκονται οι μηλοπαραγωγοί

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς δηλώνουν, σε ψήφισμά τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ζαγοράς και ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μουρεσίου.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν και τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών που είναι:

- Διαφορετική μεταχείριση αποζημιώσεων και ενισχύσεων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

- Αμεση εξέταση των ενστάσεων της αφορίας 2002 από τον ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς που προχώρησαν σε μαζικές ενστάσεις ως προς το ποσοστό της αποζημίωσης, με στόχο η αποτίμηση της ζημιάς να ανέλθει από το 60% στο 80%. Εξέταση των ενστάσεων της αφορίας του 2002 για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανισότητας και της αδικίας, καθώς μεγάλος αριθμός μηλοπαραγωγών δε δικαιούται αποζημίωση.

- Ενταξη της μικροκαρπίας 2003 σε πρόγραμμα αποζημίωσης.

- Αμεση χρηματοδότηση από το υπουργείο Γεωργίας για έρευνα στο φαινόμενο της μικροκαρπίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ