Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απεργία, αύριο, για απολύσεις - ανεργία

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. μπροστά στο ΕΚ της πόλης

Να συμμετέχουν μαζικά, καλεί η γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, για αύριο Τετάρτη 21 Γενάρη, και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η απεργία γίνεται ενάντια στο κλείσιμο των «Χυτηρίων Ηπείρου», στην ομαδική απόλυση των 47 εργατοϋπαλλήλων των «Χυτηρίων», και ενάντια στην ανεργία που μαστίζει το Νομό των Ιωαννίνων.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους απολυμένους των «Χυτηρίων», όλους τους εργατοϋπάλληλους, τις άνεργες και τους άνεργους του νομού να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση. Να διαμορφώσουν ένα διακριτό πόλο κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στις αγωνιστικές δυνάμεις των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των ΕΒΕ και της νεολαίας στέλνοντας ένα βροντερό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, η ανεργία στο νομό ξεπερνάει το 25% και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους. Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, που κάποτε απασχολούσαν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, έκλεισαν, όπως π.χ. τα εργοστάσια ιματισμού «Κέμπερ», «Κόμπρα», η συνεταιριστική βιομηχανία ξύλου «ΒΑΔΠΥ», το εργοστάσιο αερίων στο Καλπάκι, τα μαρμαράδικα στο Γραμμένο. Πριν από λίγους μήνες έκλεισαν και τα «Χυτήρια Ηπείρου» ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον της «Μεταλλουργικής Ηπείρου», όπου μέσα στην τελευταία δεκαετία οι απασχολούμενοι σ' αυτή έχουν μειωθεί κατά 50%, δηλαδή έχουν απομείνει γύρω στους 90 εργάτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΑΕΔ για το Νομό των Ιωαννίνων, το σύνολο των ανέργων φτάνει τους 10.202. Από αυτούς οι 3.499 είναι άντρες και οι 6.703 είναι γυναίκες.

Οσον αφορά τα «Χυτήρια» που απέλυσαν, ομαδικά, 47 εργατοϋπάλληλους (23/10/03) εκτός των άλλων, χρωστάνε προς το ΙΚΑ, το ΤΕΑΜ, την Εφορία και τους προμηθευτές γύρω στο 1,5 δισ., ενώ προς τους εργαζόμενους οφείλουν 280 έως 300 χιλιάδες ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ