Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Δεν μπορεί να ζήσει εργάτης με 11 ευρώ τη μέρα

Την απαράδεκτη λογική φτωχοκομείου, που διαπερνά το νομοσχέδιο για την ανεργία, κατάγγειλε και χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Ζήτησε να κατοχυρωθεί κατώτερο μεροκάματο στα 44 ευρώ και επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα της ανεργίας, αλλά και τις αμοιβές των εργαζομένων, μετέφερε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου για την ανεργία, το οποίο έχει ήδη καταψηφίσει το ΚΚΕ.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί, «προτείνουμε κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ την ημέρα και κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ το μήνα. Σήμερα το κατώτερο ημερομίσθιο είναι 23,23 ευρώ μεικτά, 22 ευρώ καθαρά και ο κατώτερος μισθός 519 ευρώ μεικτά το μήνα. Επίσης, ζήτησε «ως κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ το μήνα και το ταμείο ανεργίας να είναι ίσο με το 80% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη», προσθέτοντας πως «ζητάμε να δώσετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε αυτούς οι οποίοι έχουν στη φορολογική δήλωση εισόδημα οικογενειακό κάτω από 4 εκατομμύρια. Και βέβαια, ζητούμε η αποζημίωση στους εργατοτεχνίτες να γίνει ίση με την αποζημίωση των υπαλλήλων». Αναφερόμενος στο επίδομα ανεργίας, ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε πως «το επίδομα ανεργίας που δίνει η κυβέρνηση στους ανέργους είναι 11 ευρώ την ημέρα. Ρωτάμε, λοιπόν: Μπορεί να ζήσει ο άνεργος με 11 ευρώ την ημέρα; Και αυτό μόνο έως ένα χρόνο; Και να το παίρνει μόνο ένας στους τέσσερις ανέργους, παρότι εσείς, ως κυβέρνηση, το 1994 με το νόμο 2224 ψηφίσατε διάταξη, όπου το βασικό επίδομα ανεργίας δε θα είναι λιγότερο από τα 2/3 του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σε ένα ποσοστό 67%; Και εσείς σήμερα το επίδομα ανεργίας το έχετε λίγο πάνω από το 50%. Γιατί, λοιπόν, εσείς οι ίδιοι παραβιάζετε τους νόμους που έχετε ψηφίσει;».

Χθες υπήρξε έντονη κόντρα ανάμεσα στον βουλευτή του ΚΚΕ και τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, όταν ο πρώτος αναφέρθηκε και ανέγνωσε το άρθρο 26 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η Εργατική Εστία μπορεί να χρηματοδοτεί δραστηριότητες τριτοβάθμιων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΒ. Ο υφυπουργός αρχικά επιχείρησε να «αμυνθεί», λέγοντας ότι αφορά μόνο μελέτες. Ομως, ο Τάκης Τσιόγκας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη ρύθμιση, που λέει ότι αφορά «τη μελέτη και εκτέλεση ιδιαίτερης σημασίας κτιριακών έργων σε ακίνητα ιδιοκτησίας τους ή σε ακίνητα των οποίων έχει παραχωρηθεί στις ανωτέρω οργανώσεις η χρήση πέραν των 70 ετών, για την ολική ή μερική αγορά κτιρίων», σχολιάζοντας ότι «θα έρθει, δηλαδή, αύριο ο ΣΕΒ, ο Κυριακόπουλος, και θα πει, αγοράζω το κτίριο στην πλατεία Συντάγματος, δώσε μου τα λεφτά. Θα δώσετε τα λεφτά της Εργατικής Εστίας στο ΣΕΒ να πάει να αγοράσει κτίριο στην πλατεία Συντάγματος;». Επιχειρώντας να απαντήσει, ο Λ.Τζιόλας σημείωσε πως πρέπει να συμφωνήσουν όσοι συμμετέχουν στη διοίκηση της Εργατικής Εστίας, οπότε «αν συμφωνήσουν όλοι οι υπόλοιποι είναι όλων η ευθύνη». Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «κατά πλειοψηφία παίρνονται οι αποφάσεις», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ