Σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που μέσα σ' αυτή επιχείρησε να «εξαγνίσει» τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της οκταετίας της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε χτες την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου προς τους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι η «συμμετοχική δημοκρατία» και η «δημοκρατική επανάσταση» που ο ίδιος θα εισαγάγει στην πολιτική ζωή του τόπου θα φέρουν την «ευημερία» και «θα συμβάλουν στη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου» στην ελληνική κοινωνία.
Μπροστά στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε μια «ψευτοαυτοκριτική», κάνοντας λόγο για λάθη, για αλαζονική συμπεριφορά, για απομάκρυνση από τον πολίτη, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να πικράνουμε ένα λαό»... Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να «σβήσει» από τη μνήμη του ελληνικού λαού τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες και ο ίδιος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις, θέλοντας να εμφανίσει το «νέο» ΠΑΣΟΚ, τη δική του «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», σαν την πιθανή αυριανή κυβέρνηση που θα τα ...εξαλείψει. Ο Γ. Παπανδρέου, 54 μέρες πριν τις εκλογές, ξεδιπλώνει ένα στρατηγικό σχέδιο εξαπάτησης του ελληνικού λαού, αφού η πολιτική που και ο ίδιος φιλοδοξεί να εφαρμόσει την επομένη των εκλογών είναι ήδη επιλεγμένη και είναι βαθιά ταξική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, από το ίδιο βήμα παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γ. Παπανδρέου αναφέροντας: «Στη ζωή όλα αλλάζουν. Σε μια στιγμή χρειάζεται γνώση και πείρα. Σε άλλη στιγμή χρειάζονται νιάτα. Σε μια στιγμή χρειάζεται βεβαιότητα, το σίγουρο. Σε άλλη στιγμή χρειάζεται το διαφορετικό. Μια πολιτική παράταξη που θέλει να προηγείται των εξελίξεων χρησιμοποιεί τις δυνάμεις που έχει με τον καλύτερο τρόπο για να συμμετέχει ενεργά και να επηρεάζει τις εξελίξεις. Δεν επιμένει σε ένα μόνο δρόμο. Η έλλειψη προσαρμοστικότητας δείχνει έλλειψη ικανότητας, δείχνει προπαντός την έλλειψη κεντρικού στόχου και σχεδίου».
Οι ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και, κυρίως, η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος οδήγησαν χτες τον Γ. Παπανδρέου να προσπαθεί να πείσει για την έναρξη μιας «νέας εποχής», στη διάρκεια της οποίας, όπως ανέφερε, «εισάγουμε έναν νέο τύπο διακυβέρνησης, αυτόν της ανοιχτής κοινωνίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας». Χρησιμοποιώντας ...καινούριους όρους, χαρακτήρισε τη «συμμετοχική δημοκρατία» σαν «πρόταση αλλαγής», η οποία, όπως υποστήριξε, «θα εξασφαλίσει ουσιαστικές αλλαγές και την πορεία προς την ευημερία και βασίζεται στην αρχή ότι ο ενεργός πολίτης διαθέτει τα όπλα που τον βοηθούν να φέρει την πραγματική αλλαγή στη ζωή του και όχι μόνο την αλλαγή στην ηγεσία».
Σ' αυτή την επιχείρηση ο υπουργός Εξωτερικών έχει συμμάχους του, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση, όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Αναγνωρίζοντας» τα λάθη τους, που μέχρι και χτες τα είχαν «σημαία», τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποθέωσαν και χειροκρότησαν τον Γ. Παπανδρέου σε πολλά σημεία της ομιλίας του. Αποθέωσαν και χειροκρότησαν όμως και τον Κ. Σημίτη, γιατί, όπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας το έναυσμα, «δεν κατέχεται από τη φιλοδοξία της εξουσίας, αλλά από τη φιλοτιμία να υπηρετήσει το λαό με τον οποίο συνδιαλέγεται, για την προκοπή του οποίου δουλεύει»...
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου, συντηρώντας πάντα το συγκινησιακό κλίμα που έχει υιοθετήσει, έκανε αναφορές και θυμήθηκε τον ελληνικό λαό. «Αισθάνομαι ότι ξανακερδίζουμε το λαό. Εναν λαό που ίσως πικράναμε, έναν λαό που μερικές φορές ξεχάσαμε, έναν λαό που ορισμένες φορές αγνοήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, για να ισχυριστεί αμέσως μετά ότι όλα αυτά συνέβησαν «όχι γιατί πάψαμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά του, αλλά γιατί δώσαμε προτεραιότητα στη θεμελίωσή τους, στη θεμελίωση πάνω σε βάσεις βαθιές, γερές, ακλόνητες»...
Οι ερωταπαντήσεις του Γ. Παπανδρέου που ακολούθησαν στην ομιλία του ήταν μια προσπάθεια για να «πειστεί» ο ελληνικός λαός για τις ...αγνές προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Κάναμε λάθη; Κάναμε. Φερθήκαμε αλαζονικά; Φερθήκαμε. Δεν εξηγήσαμε αρκετά; Δεν εξηγήσαμε. Δε σκύψαμε πάντα όσο θα έπρεπε πάνω στον καθημερινό άνθρωπο και τον πόνο του; Δε σκύψαμε», είπε ο Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια ανέφερε ότι όλα αυτά δεν έγιναν γιατί «έπρεπε να στεκόμαστε όρθιοι στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ανάγκες μιας δύσκολης εποχής. Επρεπε να τρέχουμε να προλάβουμε τις ευκαιρίες, να μειώσουμε τις αποστάσεις, να βγούμε μπροστά στην κούρσα ένταξής μας στους ισχυρούς της Γης».
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα επιχειρήματά του, στην ουσία, υπεραμύνθηκε της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε το κόμμα του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα «ανανέωσης», υποστήριξε ότι όλα αυτά «ίσως να έγιναν», όπως είπε, «γιατί ορισμένοι από εμάς βολεύτηκαν, ξεχάστηκαν, άκουσαν άλλες Σειρήνες, απορροφήθηκαν από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή γοητεύτηκαν από τη λάμψη της εξουσίας».
Την ίδια στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου φανερώνει τις πραγματικές πολιτικές διαθέσεις του, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού αλλά και αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών, αναφέρθηκε στο νέο του στόχο, τη «συμμετοχική δημοκρατία». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση «πρόταση αλλαγής», η οποία «αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των νέων εξελίξεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της δημιουργίας νέων συνεργασιών μεταξύ κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας».
Η δημοκρατική συμμετοχή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου, «δεν είναι ένα σύνθημα, ούτε μια απλή διαδικασία. Θα φέρει στην οικονομία ανάπτυξη, ανάπτυξη παντού. Θα συμβάλει στη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, θα δώσει νέο νόημα στα κοινωνικά μέτρα, θα ενισχύσει τη γνώμη, την παιδεία όλων, θα δημιουργήσει πραγματικά ίσες ευκαιρίες για όλους, θα εντάξει τους μετανάστες σφυρηλατώντας την κοινωνική συνοχή»...
Πρώτη προτεραιότητα, έτσι όπως την οριοθέτησε ο ίδιος, «για μια συμμετοχική δημοκρατία είναι η παιδεία». Παιδεία παντού και πάντα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, η οποία θα εξασφαλίσει «την ισότιμη συμμετοχή του Ελληνα στην τοπική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινωνία». Βέβαια, επιμελώς παρέλειψε να αναφερθεί στο αν η εκπαίδευση επί των ημερών της «συμμετοχικής δημοκρατίας» θα είναι δημόσια ή «μη κρατική»... Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπανδρέου, «η συμμετοχική δημοκρατία είναι και ουσιαστική αντίληψη προγράμματος αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας. Μια Ελλάδα της παιδείας είναι μια Ελλάδα που δε θα υπομένει μοιρολατρικά τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ανοίγοντας ουσιαστικά την «πόρτα» στο μεγάλο κεφάλαιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην περιμένει η χώρα μοιρολατρικά τις εξελίξεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης που παρέδωσε «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές διευκολύνοντας τις επεμβάσεις τους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και συμμετέχει σε κάθε «ειρηνευτική αποστολή», χτες παρουσίασε άλλη μια «πρωτοβουλία» του, ζητώντας εντελώς προκλητικά την «καθιέρωση της 25ης Φεβρουαρίου ως ημέρας εκεχειρίας», δείχνοντας ότι η υποκρισία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα όριο...
Οι συνεργοί στη δολοφονία και υποταγή λαών, διά στόματος Γ. Παπανδρέου, πρότειναν «σ' αυτό τον προεκλογικό μας αγώνα να αφιερώσουμε κι εμείς μια μέρα για την ειρήνη. Να ζητήσουμε απ' όλα τα κόμματα, χωρίς διακρίσεις, τους υποψήφιους βουλευτές να συνυπογράψουν κι αυτοί τη Διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε κάθε νομό». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, «με την πράξη μας αυτή θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμια. Θα αναδείξουμε την ισχυρότερη ίσως δύναμή μας, την ηθική μας δύναμη, θα ξαφνιάσουμε θετικά και θα εμπνεύσουμε πολλούς λαούς για την ιδέα της Εκεχειρίας, θα δώσουμε νέο νόημα στους Αγώνες του 2004».
Της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συνεδρίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχαν προηγηθεί οι εισηγήσεις του γραμματέα του κόμματος, Μ. Χρυσοχοΐδη, του επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκη, του επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα, Θ. Πάγκαλου, και του μέλους του ΕΓ Π. Κουκουλόπουλου, που μίλησαν για την πορεία και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα μέχρι τις εκλογές.
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί αρχικά με τον Θ. Πάγκαλο και στη συνέχεια με τον συντονιστή της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλο.
Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε η άμεση «ανασκευή» των δηλώσεων που επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ενώ προχτές ανέφερε ότι «στην πολιτική επικοινωνία πρώτα είναι η ουσία, μετά το στιλ και στο τέλος το άρωμα» και ότι «όταν ξεκινάς ανάποδα, δηλαδή πολύ άρωμα, πολύ στιλ και καθόλου ουσία, τότε αργά ή γρήγορα θα χάσεις», χτες έκανε λόγο για «κακοποίηση των δηλώσεων» και επανέλαβε την πρότασή του για επί της ουσίας συζήτηση για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συγκεκριμένες πολιτικές για το διαρκή εκσυγχρονισμό της χώρας...