Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου στην Τουρκία για το Κυπριακό

Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η ευρεία πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στην Αγκυρα υπό την προεδρία του Προέδρου Σεζέρ αποφάσισε η Τουρκία να «συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ στη βάση των πραγματικοτήτων, με αλληλεγγύη και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Ραούφ Ντενκτάς και τη νέα Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Προέδρου Σεζέρ και μετέδωσε το πρακτορείο, αναφέρει επίσης ότι έχει γίνει «στο ανώτατο επίπεδο συνεργασία μεταξύ των σχετικών αρχών, με μεγάλη ευαισθησία που απαιτείται για το θέμα, προπαρασκευαστική εργασία, η οποία θα βοηθήσει την τουρκική πλευρά να αναλάβει την τακτική της στη διαπραγματευτική διαδικασία». Η εργασία αυτή, προστίθεται, θα εκτιμηθεί σε επόμενη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επισημάνθηκε με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα έγιναν σε ατμόσφαιρα ελευθερίας, ειρήνης και δημοκρατίας και ότι συνεχίζονται η δημοκρατική διαδικασία και οι προσπάθειες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αναφέρεται επίσης πως στη διάρκεια της συνάντησης επικράτησε ταυτότητα απόψεων ότι η έναρξη πρωτοβουλιών για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα αποβεί ωφέλιμη. «Οπως γνωρίζει η κοινή γνώμη, μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού αποτελεί τον κοινό στόχο Τουρκίας και ΤΔΒΚ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ενώ επιβεβαιώνει την πολιτική της απόφαση για την εξεύρεση λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί μέσω διαπραγματεύσεων».

Η σύσκεψη έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Τσιάγκαγια υπό την προεδρία του Προέδρου Σεζέρ και κράτησε τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά. Σ' αυτήν παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χιλμί Οζκιοκ και ο υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρωτής πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ. Παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Ουγούρ Ζιγιάλ και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ΜΙΤ, υφυπουργός Σεγκάλ Ατασάγκιουν και ανωτάτου επιπέδου διπλωμάτες και στρατιωτικοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ