Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αντώνης Σκυλλάκος «το παρόν νομοσχέδιο είναι και αυτό καλπονοθευτικό με στόχο τη στήριξη και αναπαραγωγή του δικομματισμού», αφού και με το καινούριο σύστημα «σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση παρ' όλο που το πρώτο κόμμα θα είναι μειοψηφία στο λαό και θα γίνεται τεχνητά πλειοψηφία». Επισήμανε, επίσης, ότι με πρόσχημα τις «σταθερές κυβερνήσεις» γίνεται «αναπαραγωγή και προοπτικά στήριξη του δικομματισμού με κλοπή από τα μικρότερα κόμματα, όχι μόνο αυτά που θα περάσουν το 3%, αλλά και από αυτά που δε θα το φτάσουν», έτσι επισήμανε «μιλάμε για πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να φτάνουν το 10%» και «ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να μην εκπροσωπείται στη Βουλή, ενώ οι έδρες τους κατανέμονται στο πρώτο κόμμα».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αποκάλεσε τον νόμο αντισυνταγματικό, αφού όπως είπε «το Σύνταγμα μπορεί να μη μιλάει για εκλογικό σύστημα, παραβιάζονται όμως η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και η αρχή της ισότητας ανάμεσα στους πολίτες, ώστε η ψήφος τους να έχει την ίδια δύναμη».
Επανερχόμενος στο επιχείρημα της σταθερότητας, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως «θα μπορούσε να υπάρχει μια κυβέρνηση με 180 βουλευτές και η κοινωνική αντίδραση να είναι τέτοια που να μην είναι σταθερή», τονίζοντας ότι πίσω από αυτή την αιτίαση κρύβεται η «συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να νέμονται διαρκώς την εξουσία», ενώ την ίδια ώρα προβάλλεται η αντίληψη του ότι «όπως και να γίνει θα μας κυβερνά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ». Ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε πως «μας λέτε ότι με αυτό το σύστημα θα σας κλέβουμε λιγότερο από παλαιότερα και μάλιστα θέλετε και διάλογο», τονίζοντας ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ως «πάγιο εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική, αυτό είναι η λύση του προβλήματος».
Αναφερόμενος σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια να διευκολυνθούν οι κυβερνητικές συνεργασίες. Στο βάθος του μυαλού του κόμματος που φέρνει τον νόμο είναι η κεντροαριστερά» ενώ αναφορικά με τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης περί διπλής κάλπης, παρότι δε συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι δείχνουν πως «η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλει ομογενοποίηση των κομμάτων εξουσίας».
Οσον αφορά στον κατακερματισμό των περιφερειών ο Αντώνης Σκυλλάκος απάντησε στο επιχείρημα της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαπλοκής, τονίζοντας ότι «η διαπλοκή και η πελατειακή σχέση θα περάσει απλά σε πιο τοπικό επίπεδο και θα πάρει τοπικό χρώμα». Επίσης πρόσθεσε ότι «η καθιέρωση σπασμένων περιφερειών, με βάση τα παλιά εκλογικά συστήματα - που προέβλεπαν την εξομάλυνση - θα απωθεί βουλευτές των μικρότερων κομμάτων να εκλέγονται στις περιοχές που είναι συγκεντρωμένη η εργατική τάξη», ενώ «σε περίπτωση που δεν υπάρχει εξομάλυνση θα οδηγήσει προοπτικά σε μείωση των εδρών των μικρότερων κομμάτων».
Τέλος, ο Αντώνης Σκυλλάκος ζήτησε την άμεση σύγκληση της διακομματικής επιτροπής για την εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι πρέπει να ασχοληθεί, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «επειγόμαστε να ξέρουμε τους όρους του παιγνιδιού», τονίζοντας επίσης ότι «λόγοι ηθικής τάξης επιβάλλουν να σταματήσει η εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων για την προβολή του κυβερνητικού έργου».
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, δεσμεύτηκε να φέρει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας ρύθμιση για το θέμα των δημόσιων υπαλλήλων που θέτουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα του αν θα ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρω-εκλογές οι πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1986 και αποκτούν φέτος το δικαίωμα ψήφου.