Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Διαβουλεύσεις με τις παραινέσεις της Δύσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνεχίστηκαν χτες οι επαφές μεταξύ των ηγετών των «μεταρρυθμιστικών» κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάλογα με τις επιταγές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, όπως έγινε φανερό, οι έριδες μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης για το ποιος θα αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της εξουσίας, είναι αυτές που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια καινούρια εκλογική διαδικασία μέσα στο 2004.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζίβκοβιτς, δήλωσε χτες ότι το κόμμα του μπορεί να υποστηρίξει μια «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση αλλά δε θα συμμετάσχει σε αυτή. Πράγμα που σίγουρα θα τον ωφελούσε αφού ήδη το κόμμα του πλήρωσε το πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που απαιτεί σύσσωμη η «διεθνής κοινότητα».

Παράλληλα, χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επανέλαβε εκ νέου ότι τα κόμματα του «κέντρου» δεν έχουν και πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, Μαουρίτσιο Μάσαρι, μάλιστα, απεύθυνε και έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς αυτών των κομμάτων να «ξεπεράσουν τις προσωπικές αντιδικίες και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση... έτσι ώστε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για το καλό της Σερβίας και το μέλλον της στην Ευρώπη»...

Οσον αφορά την άποψη των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε πως «είναι πιθανό ότι μία μελλοντική κυβέρνηση θα προέλθει από την πλειοψηφία των κομμάτων της δημοκρατικής μετάβασης» και εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης του πως οι μελλοντικοί ηγέτες της Σερβίας θα σεβαστούν τις οικονομικές, δικαστικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις συμφωνίες του Ντέιτον, και πως θα συμφωνήσουν να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους φυγόδικους ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας. Σχετικά με την εκλογή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο σερβικό Κοινοβούλιο, ο Ερελι υπογράμμισε με ειρωνεία ότι «ο Μιλόσεβιτς είναι απασχολημένος με τη Χάγη, και φρονώ πως αυτό ρυθμίζει το ζήτημα».

Τέλος, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι κατέλαβε 82 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς 22 έδρες. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα του Βόισλαβ Κουστούνιτσα καταλαμβάνει 53 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζίβκοβιτς 37, το «G-17 plus» του οικονομολόγου Μίρολιουμπ Λάμπους 34 και ο συνασπισμός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς και του κόμματος Νέα Σερβία (NS) του Βελιμίρ Ιλιτς 22.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υστατος αποχαιρετισμός από χιλιάδες Σέρβους(2006-03-17 00:00:00.0)
Πολιτικό ζήτημα ο χώρος ταφής του(2006-03-15 00:00:00.0)
Μετεκλογικό οξύμωρο...(2004-01-11 00:00:00.0)
Νίκη Σέσελι, έδρα για Μιλόσεβιτς(2003-12-30 00:00:00.0)
Νέα απροκάλυπτη παρέμβαση του δικαστηρίου της Χάγης(2003-12-13 00:00:00.0)
Προβλήματα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης(1998-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ