Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες

Πτώματα γέμισε η θάλασσα του Αιγαίου τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν καταγράφηκε μια ακόμα τραγωδία, με θύματα δεκάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και πατρίδα, κυνηγημένοι τόσο από τις βόμβες όσο και από την άγρια εκμετάλλευση των ιμπεριαλιστών φονιάδων. Στην προσπάθειά τους να βρουν μια «θέση στον ήλιο», έπεσαν στα δίκτυα του δουλεμπορικού κυκλώματος, που όχι μόνο δρα εντελώς ανεξέλεγκτο, σκοτώνοντας «ανενόχλητο», αλλά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τού έχουν ανοίξει «χρυσές δουλιές».

Το νέο έγκλημα συντελέστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας απέναντι από τη Ρόδο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο ακριβής αριθμός των πνιγμένων είναι άγνωστος. Ωστόσο, γίνεται λόγος για 50 με 60 θύματα! Τι ακριβώς συνέβη δεν έχει γίνει γνωστό. Προφανώς, οι δουλέμποροι είχαν στοιβάξει αυτούς τους ανθρώπους, υποκοότητας Αφγανιστάν, Ιράκ και άλλων, σε κάποιο σαπιοκάβαρο. Το γεγονός ήρθε στο φως όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΠΑΤΜΟΣ» εντόπισε το απόγευμα της Κυριακής και περισυνέλεξε 3 ανδρικά πτώματα ανάμεσα στην Τήλο και τη Νίσυρο, ενώ λίγο αργότερα σκάφος του Λιμενικού ανέσυρε από την ίδια περιοχή άλλα τέσσερα πτώματα.

Ακόμα χτες από τύχη γλίτωσαν τον πνιγμό άλλοι 53 κατατρεγμένοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν 4 γυναίκες και 3 παιδιά. Σκάφος του Λιμενικού Σώματος τούς εντόπισε τα ξημερώματα 4 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά από το ακρωτήριο Σαρακίνικα της Εύβοιας να επιβαίνουν στο ιστιοπλοϊκό σκάφος «MILANA» με σημαία Ουκρανίας, το οποίο είχε πάρει κλίση και έβαζε νερά. Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι μέχρι και 7 μποφόρ. Δύο σκάφη του Λιμενικού νωρίς το πρωί παρέλαβαν 16 από αυτούς και τους μετέφεραν στην Κύμη, ενώ οι υπόλοιποι που παρέμειναν στο σκάφος κατέπλευσαν στο λιμάνι της Κύμης το απόγευμα. Οι 53 ήταν σε άσχημη κατάσταση καθώς υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία. Είναι ενδεικτικό ότι 1 γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Αλλοι 6 νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο παλαιό νοσοκομείο του Μετοχίου Κύμης.

Στο δουλεμπορικό σκάφος επέβαιναν και 2 από τους δουλεμπόρους, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Την προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Κύμης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ