Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ομηροι της κυβερνητικής πολιτικής οι εργαζόμενοι

Περίεργες μεθοδεύσεις και αντιδράσεις σε βάρος του Δήμου

Την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με στόχο να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι στους δήμους, αποτυπώνουν σχετικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στο δήμο της Νίκαιας.

Και, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας αποφάσισε, εντός των ημερών, να πληρώσει, καταβάλλοντας στους 54 πρώην εργαζόμενους της καταχρεωμένης δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΟΠΑΝ πλήρη μισθό και ασφάλιση για το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη με την υπογραφή δίμηνης σύμβασης εργασίας. Το ίδιο να γίνει και για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να εκδοθεί η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που τους αφορά. Η περίπτωση αφορά, πιο συγκεκριμένα, ένα μέρος των συμβασιούχων που εργάζονταν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2002 στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, οπότε έληξε η σύμβασή τους επί δημαρχίας, ακόμα, του προηγούμενου δημάρχου Β. Τράπαλη, ο οποίος και τους είχε προσλάβει με αυτή τη μορφή απασχόλησης.

Οι 54 αυτοί εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Η πρώτη δικαστική απόφαση, επιβάλλει την επαναπρόσληψή τους με 300 ευρώ το μήνα μισθό μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις αρχές του νέου έτους. Ομως, ο φορέας που πρέπει να τους προσλάβει είναι μια καταχρεωμένη δημοτική επιχείρηση που δεν μπορεί, εξαιτίας των χρεών της, να έχει φορολογική ενημερότητα και άρα δεν μπορεί ούτε να εισπράξει και ούτε να δώσει χρήματα. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί ο δήμος, από τον οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούν σήμερα να πληρωθούν, να προσλάβει αυτούς τους εργαζόμενους, να τους ασφαλίσει και, εν τέλει, να τους πληρώσει;

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, όπου παραβρέθηκαν και οι εργαζόμενοι, αποφάσισε με την υπογραφή δίμηνων συμβάσεων να πληρώσει τους εργαζόμενους παρέχοντάς τους τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας και πλήρη ασφάλιση. Χτες, όμως, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξέφρασαν αντιρρήσεις και ζητούσαν την καταβολή των 300 ευρώ, ποσό κάτω από αυτό που προτείνει ο δήμος και χωρίς ασφάλιση!

Κι αυτό, ενώ είναι γνωστό πως ο σημερινός δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος ούτε τους προσέλαβε, ούτε τους απέλυσε, αλλά από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει αυτές τις μορφές απασχόλησης και είχε επισημάνει τις συνέπειες που θα έχουν για τους εργαζόμενους και την ομηρία στην οποία θα οδηγηθούν. Ακόμα, είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που απορρίπτει τη μονιμοποίησή τους, την οποία διεκδικούν από το δήμο.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία υλοποίησαν οι κυβερνητικοί δήμαρχοι, όπως ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας, που οδηγεί στην αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων κατοχυρωμένων εδώ και χρόνια με αγώνες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γι' αυτό και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη στάση μάλλον συγκαλύπτει τις κυβερνητικές ευθύνες παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων, που θα έπρεπε να λογαριάζουν τη σημερινή δημοτική αρχή ως συμπαραστάτη τους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ