Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στέγη για εξαρτημένες μητέρες

«Δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω την απόφαση της απεξάρτησης, να κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου. Ξέρω γυναίκες με δύο και τρία παιδιά, που ζουν σε ξενοδοχεία και δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Ευτυχώς εγώ είχα τη μητέρα μου και ήταν πιο εύκολα. Για μένα αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική». Τα λόγια ανήκουν στην Αγγελική, μητέρα ενός παιδιού, που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης. Αυτό το αδιέξοδο χιλιάδων μητέρων τοξικομανών έρχεται να αντιμετωπίσει, ένα πρωτοποριακό Κέντρο, το μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο εγκαινιάστηκε χτες, το πρωί, από τη Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και το «18 ΑΝΩ».

Πρόκειται για το Κέντρο Υποδοχής εξαρτημένων γυναικών και μητέρων, (οδός Αριστείδου 10 - 12) κι από χτες άνοιξε τις πόρτες του σε όλες τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τη χρήση ουσιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία «να διαμορφώσουν έναν καινούριο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και αξιοπρέπεια».

Μιλώντας η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» υπογράμμισε ότι οι εξαρτημένες γυναίκες που αποτελούν το 30% - 40% του συνόλου των τοξικομανών «στερούνται τα πάντα, ακόμα και το δικαίωμα στην απεξάρτηση», καθώς αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τους άντρες, «κουβαλούν στην πλειοψηφία τους ένα δυσβάσταχτο φορτίο ψυχοτραυματικών βιωμάτων, κακοποίησης, ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας» και «μέσα σε αυτούς τους όρους αυτές οι γυναίκες παίρνουν πολύ δύσκολα την απόφαση να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα».

«Το "18 ΑΝΩ" τούς δίνει την ευκαιρία να δώσουν και να κερδίσουν αυτή τη μεγάλη μάχη ζωής», τόνισε σημειώνοντας ότι «είναι έτοιμες άλλες επτά θεραπευτικές δομές, να λειτουργήσουν άμεσα», εφόσον εξασφαλιστεί η πρόληψη θεραπευτικού προσωπικού με την άμεση χορήγηση πιστώσεων από την πολιτεία. Ενώ ο Π. Γιαννουλάτος, διοικητής του ΨΝΑ, συμπλήρωσε: «Να μην αργοπορήσουμε τη διαδικασία των προσλήψεων, γιατί πρόκειται για ένα δύσκολο και απαραίτητο έργο».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο έργο του «18ΑΝΩ», ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, η Βασιλική Μουκάνου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ