Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Με το «χαβά» τους...

Ελάχιστες από τις αρχαιότητες που βρέθηκαν και θα καταστραφούν για χάρη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης
Ελάχιστες από τις αρχαιότητες που βρέθηκαν και θα καταστραφούν για χάρη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης
Μέχρι πρόσφατα - συγκεκριμένα μέχρι την περασμένη Τετάρτη(!) - η κυβέρνηση προσπαθούσε να «πείσει» ότι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης όχι μόνο θα είναι έτοιμο μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2004, αλλά - αυτό βέβαια σε πιο ήπιους και έμμεσους τόνους - ότι θα φιλοξενεί και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Την περασμένη Τετάρτη όμως, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής είπε πως το ΝΜΑ θα είναι «έτοιμο»... κάπου στα τέλη του 2005! Αυτό που ο ΟΑΝΜΑ θεωρεί ως το ταχύτερο δυνατό για το 2004 είναι το «στήσιμο» του «κορμού» του κτιρίου και το γυάλινο περίβλημά του.

Το γεγονός ότι για την κατασκευή του μουσείου καταστρέφεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Μακρυγιάννη, ενώ το κτίριο θα επιφέρει και περιβαλλοντικά - πολεοδομικά προβλήματα και έμμεση βλάβη (αισθητική) στην ίδια την Ακρόπολη, είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση. Επιπλέον, διαφημίζεται το μουσείο με έκθεση μακετών του στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα, λες και δεν εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για το θέμα. Λες και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αποφάσισε «ποτέ» την ακύρωση της προμελέτης του μουσείου.

Βέβαια, η κυβέρνηση έβαλε προχτές τη Βουλή να «βγάλει» το «φίδι από την τρύπα», νομοθετώντας την κατασκευή του ΝΜΑ και βέβαια τη χωροθέτησή του στου Μακρυγιάννη! Αραγε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και ο κ. Παντερμαλής θυμούνται τι πρέπει να γίνει όταν «η αδικία γίνεται νόμος»;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ